Life

Vrouw krijgt na rechtszaak betaald verlof om voor zieke hond te zorgen

12 oktober 2017 14:45

Beeld © iStock

Je trouwe viervoeter is ziek, maar je moet gewoon werken. Dat kan natuurlijk niet, daarom nam een Italiaanse vrouw vrij van haar werk. Deze twee vrije dagen werden alleen niet betaald door haar baas, dus stapte ze naar de rechter.

Met behulp van de advocaten van een van de grootste dierenrechtenorganisaties van Europa weet de Italiaanse vrouw haar gelijk te krijgen bij de rechter. Hij besluit dat zij betaald moet krijgen voor de dagen waarin zij voor haar hond zorgde, omdat ze haar huisdier niet aan zijn lot over had kunnen laten. Het verwaarlozen van een huisdier is ten slotte ook strafbaar in Italië. 

In Nederland nog nooit gebeurd

Toch zal je dit in Nederland volgens arbeidsrechtadvocaat ​Hermine Voûte niet snel voor elkaar krijgen. "Het is in ons land nog nooit voorgekomen. In Nederland handhaven we de wet van Arbeid en Zorg, die regelt heel specifiek of je wel of niet recht hebt op betaald verlof."

"Het moet ten eerste gaan om onvoorziene omstandigheden, dus omstandigheden die je niet kon zien aan komen. Het moet een situatie zijn waarin je genoodzaakt bent onmiddellijk je werk neer te leggen, en dat is dit geval in het beginsel niet", vertelt Voûte tegen Editie NL. 

In theorie niet uitgesloten

"Daarnaast geldt calamiteitenverlof en kort verzuimverlof alleen voor de verzorging van zieken in je eerste lijn: je man, vrouw, broer, zus, ouders of kinderen. Huisdieren behoren niet tot die eerste lijn en vallen niet dus niet onder deze wetgeving." 

Wettelijk gezien is betaalde vrije dagen krijgen van je baas dus vrij lastig in Nederland. "Maar ik sluit in theorie niet uit dat dit kan gebeuren", vertelt Voûte. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron • Editie NL - Geertje van de Ven