Life

Aantal dollarmiljonairs groeit bijna nergens harder dan in Nederland

28 september 2017 16:03

Twee vrouwen vergapen zich aan diamanten op de Masters of LXRY-beurs. Beeld © ANP

Op aarde lopen steeds meer miljonairs rond. De landen met procentueel de meeste nieuwe rijkerds zijn Rusland, Indonesië én Nederland.

Nederland kende in 2016 een toename van 13,7 procent dollarmiljonairs ten opzichte van een jaar daarvoor, waarmee het totaal uitkomt op 232.000, zo staat in het World Wealth Report van Capgemini. Rusland kende een groei van 20 procent.

100 biljoen dollar

Wereldwijd gaat het om een toename van 7,5 procent in 2016. In 2015 was dit groeipercentage 4,9 procent. Niet alleen het aantal dollarmiljonairs name toe, ook hun vermogen steeg gemiddeld met 8,2 procent. Samen hebben zij een vermogen van 63,5 biljoen dollar. De meeste dollarmiljonairs, bijna tweederde, wonen in de Verenigde Staten, Japan en China.  

Miniatuurvoorbeeld

En alsof deze cijfers nog niet duizelingwekkend genoeg zijn, het totale vermogen van alle dollarmiljonairs op aarde zal naar schatting van Capgemini in 2025 de grens van 100 biljoen dollar overschrijden. Uitgeschreven is dat een één met veertien nullen. 

Zie ook: Hoeveel miljonairs wonen in jouw gemeente?

Beleggingen

John Castel, sectorexpert Financial Services Capgemini Consulting, noemt de Nederlandse prestatie opvallend. "Ze hebben blijkbaar een neus voor de juiste investeringen waar ze groei kunnen realiseren en ook de vastgoedprijzen maken een gunstige ontwikkeling door. Daarnaast verdienen hun vermogensbeheerders een pluim."

Miljonairs laten hun vermogen dan ook graag beleggen, blijkt uit het rapport. De waarde van deze beleggingen steeg in 2016 wereldwijd met 24,3 procent. Ondanks hun goed gevulde bankrekeningen vinden miljonairs wel dat ze te veel betalen voor deze dienstverlening. 

Dollar- versus euromiljonairs

Het CBS kwam onlangs nog met cijfers over het aantal miljonairs in Nederland. Het zou gaan om 106.000 huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer. Dat Capgemini op 232.000 verklaart een woordvoerder als volgt:

"Wij rekenen in dollars en niet in euro's. Bij ons gaat het om individuen, niet om huishoudens en het CBS gebruikt cijfers over 2015 en wij over 2016.  

Bron • RTL Z