Life

ArcelorMittal en Galapagos staan hoger; flink verlies voor Heineken

09 november 2016 12:48

Televisie kijken bij een All American Breakfast in de Stadschouwburg Amsterdam. Beeld © ANP

De AEX-index begon met verlies, maar dat was kleiner dan waar het eerder op leek uit te draaien. Inmiddels staan zelfs drie AEX-fondsen in het groen: ArcelorMittal, Galapagos en KPN. De toespraak van Trump neemt wat angst in de markt weg.

De AEX staat nog altijd in de min nadat Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. De AEX daalt 1,5 procent. Dat is wel minder dan waar het voor opening van de beurs naar uit zag, maar het is nog altijd een slecht beursdag.
 
Toch zijn er enkele fondsen die zich aan de malaise kunnen onttrekken. Zo stijgt ArcelorMittal met 2,4 procent en Galapagos zelfs met 2,5 procent.
Volgens beursanalist Corné van Zeijl kan ArcelorMittal zijn voordeel doen met importbeperkingen, als Trump die zal invoeren. Dat is in het nadeel van Chinese staalproducenten, maar ArcelorMittal heeft staalfabrieken in de VS.

Galapagos profiteert omdat de strenge maatregelen die Clinton wilde nemen tegen de farmasector nu van de baan zijn.
Na een wat verzoenende toespraak van Trump liepen vanochtend de verliezen op de beurs wat terug.

Na een wat verzoenende toespraak van Trump liepen vanochtend de verliezen op de beurs wat terug. 'De schok is dat de schok op de beurs zo klein is', zegt beursanalist Corné van Zeijl.
 
De grootste verliezer onder de hoofdfondsen is Heineken, dat bijna 5 procent onderuit gaat. Mexico is een grote markt en de peso verliest in waarde, zodat behaalde winsten omgerekend in euro's lager uitvallen. Verder zullen handelsbeperkingen van de VS negatief uitwerken op de economische groei en daarmee op de bierconsumptie, denkt beursanalist Corné van Zeijl.
 
Frappant is het verlies voor Flow Traders, de beursintermediair. Bewegingen op de beurs zijn goed voor deze midkapper en vanochtend waren er flinke fluctuaties, maar de koers van Flow Traders daalt 2 procent.

ABN Amro staat rond het slot van gisteren. De bank kondigde aan financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen te benoemen tot opvolger van topman Gerrit Zalm.

Beurzen in Azië sloten vannacht in het rood, toen uit tussenstanden van de bleek dat Trump de race naar het Witte Huis ging winnen.

Volg de laatste ontwikkelingen op de financiële markten in ons liveblog

Bron • RTL Z