Life

Oud-CEO Barclays: 'Helft banken gaat verdwijnen'

Saskia van Huijgevoort • 28 november 2015 18:24 @Saskia_vanH

Slimme apps knagen steeds harder aan de stoelpoten van banken om het betaalverkeer te vergemakkelijken en hun rol over te nemen Beeld © ANP

Banken gaan het moeilijk krijgen om het hoofd boven water te houden vanwege de concurrentie met fintech, zegt Antony Jerkins, oud-CEO van Barclays. Hij vermoedt dat het aantal grote traditionele banken zelfs met 20 tot 50 procent zal afnemen.

De fintech industrie, die onder andere financiële apps ontwikkelt, knaagt steeds harder aan de stoelpoten van banken om het betaalverkeer te vergemakkelijken en daarmee een deel van hun rol over te nemen. "Binnen tien jaar zal de branche daarom volledig op z’n kop staan", voorspelt hij in een speech tijdens een event van The Royal Institute of International Affairs.

"Slechts een paar bestaande banken zal de moed en de vastberadenheid hebben om te overleven in deze vernieuwende markt", zegt hij. Volgens hem zullen er veel banken ten onder gaan omdat ze aan meer regels moeten voldoen en vermoedelijk hun winst steeds verder af zien nemen. Eerder deze week mopperden Nederlandse banken ook al over de hoge regeldruk.

Concurrentiestrijd
Deze fintech-apps pakken kansen op die banken hebben laten liggen, zoals betaalgemak, snelheid en klantenservice. Als ze willen overleven, dan zullen financiële instellingen zich op deze concurrentiestrijd moeten voorbereiden. "De gevestigde banken dreigen op de achtergrond te raken en partijen te worden die het geld alleen nog maar beheren”, zegt hij.

Banken hebben nog geen duidelijk antwoord op de dreigende concurrentiestrijd. En tot steeds meer (oud-) bankdirecteuren dringt het besef door dat 'fintech wel eens groot zou kunnen worden'. Zo worden ze onder andere gewaarschuwd door het succes van bijvoorbeeld Uber en AirBnb.

Waarschuwingen
Ook consultancy kantoren zoals Accenture en McKinsey zijn somber over de vooruitzichten van banken nu fintech-ondernemingen de markt bestormen. ABN Amro ziet de bui daarom al hangen en investeerde in oktober 10 miljoen euro in start-ups die zich met vernieuwde financiële diensten bezighouden.

Bron • RTL Z