Life

'ECB totaal verdeeld over monetaire beleid'

07 december 2016 07:41

ECB-president Mario Draghi. Beeld © EPA

Er is binnen de Europese Centrale Bank (ECB) grote verdeeldheid over het beleid. De vraag is of er wel of niet moet worden doorgegaan met het op grote schaal opkopen van obligaties.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Morgen komt de ECB met het rentebesluit en beleggers denken dat ECB-topman Mario Draghi zal aankondigen dat het opkoopprogramma met een half jaar wordt verlengd, schrijft de krant.

Maar bronnen zouden erop wijzen dat er juist sprake is van flink verzet tegen zo'n verlenging. Nu koopt de ECB elke maand nog voor 80 miljard euro aan (staats)obligaties op. Dat gaat in ieder geval tot eind maart door. Het programma is al een keer verlengd.

Inflatie en economische groei

Doel van het opkopen van obligaties is om de inflatie aan te wakkeren tot richting de 2 procent. Dit zou de economie moeten stimuleren. Ook is het voor voor bijvoorbeeld landen met veel schulden fijn als er inflatie is, omdat zo de schuld beetje bij beetje wordt opgegeten, maar dat wordt niet officieel als reden voor het huidige beleid aangevoerd.

Mocht de ECB tegen de verwachting van de markt in besluiten om te stoppen met opkopen, dan zou dat de rente weleens flink kunnen opstuwen. Er is dan immers minder vraag naar obligaties. Een hogere rente maakt aandelen ook relatief minder aantrekkelijk.

Knot geen voorstander van opkoopbeleid

DNB-president Klaas Knot is geen fan van het opkopen van obligaties en de topman van de Duitse Bundesbank is dat evenmin.

Bron • RTL Z