Life

Klaas Knot: ‘Klimaatverandering zal de economie raken’

Frederieke Hegger • 07 oktober 2015 14:35 @frederiekeh

Beeld ©

De baas van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, sluit zich aan bij de zorgen van zijn Britse collega over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor de economie. “Er is geen enkel verschil van mening. Dit soort risico’s zijn actueel.”

Mark Carney, de baas van de Bank of England, deelde vorige week zijn zorgen over klimaatverandering: de opwarming van de aarde zou de financiële stabiliteit van de wereld in gevaar brengen.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche bank, sluit zich vandaag aan bij de zorgen van Carney. In een interview met RTL Z zegt hij: “Klimaatverandering zal op verschillende aspecten van de samenleving impact hebben. Het zal de economie raken, en het zal ook de financiële sector kunnen raken. Bijvoorbeeld verzekeraars, die zullen met andere schadeprofielen geconfronteerd worden, er zullen aansprakelijkheidsconflicten gaan ontstaan. En er is ook zoiets als de carbon bubble: is er niet te veel geïnvesteerd in CO2 houdende grondstoffen en technieken, en moet daar niet op worden afgeschreven? Dat zijn allemaal realistische risico’s.”

Buitengewone maatregelen nog niet nodig
Of vanwege die risico’s ook buitengewone maatregelen genomen moeten worden, kan hij nog niet zeggen. “Ik vind het nog wel wat vroeg om al te kunnen duiden of de risico’s daadwerkelijk zó groot zijn dat apart identificatie behoeven en dat ze niet meer behandeld kunnen worden zoals andere risico’s in de financiële sector.”

Op de vraag of hij het eens is met collega Carney: “Er is geen enkel verschil van mening. Het is een discussie die we in de Financial Stability Board voeren. Dat dit soort risico’s actueel zijn. Er is alleen nog geen gevoel hoe materiaal ze zijn. Dat ze daadwerkelijk tot buitengewone maatregelen aanleiding zouden moeten zijn.”

De Nederlandsche Bank blijft volgen wat er op gebied van klimaatverandering gebeurt, vertelt Knot tenslotte. “Wij kijken hier in huis natuurlijk ook naar. En op het moment dat wij wel het gevoel zouden hebben dat het dusdanig materieel wordt, dat de normale loop der dingen, zoals wij normaal via onze instrumenten financiële risico’s proberen te beheersen, als dat onvoldoende ontoereikend zou worden, dan zouden wij er ook extra aandacht voor gaan vragen.” 

 

Bron • RTL Z