Life

Familie wil van restschuld af, levert sleutels in bij de bank

Puck Scheres • 19 juli 2017 13:22 @PuckScheres

Het huis in Nuenen dat te koop staat. Beeld © Best Intermediair Vastgoed

ING weigert de verkoop van een huis met een restschuld van 250.000 euro. Maar de eigenaren willen af van hun huis en probeerden daarom vanmiddag demonstratief de sleutels in te leveren bij de bank. ING neemt ze niet aan.

De familie kocht ruim tien jaar geleden een villa in Nuenen. Omdat ze willen emigreren, probeert de familie het kapitale pand van bijna een miljoen euro al ruim acht jaar te verkopen. Maar door het inzakken van de huizenmarkt is er geen koper te vinden.

Nu meldt zich een koper die het pand wél wil hebben, maar voor ruim zeven ton. De bank gaat daar niet mee akkoord, want daardoor blijft er een restschuld van 250.000 euro over.

Procederen tegen restschuld

ING wil weten hoe het gezin het bedrag alsnog gaat aflossen. De familie wil over deze restschuld procederen, want zij vinden dat de bank medeverantwoordelijk is voor het oppompen en instorten van de huizenmarkt. En niet zij.

"Een bank heeft zoveel macht, wij staan met handboeien om. We willen door met ons leven en naar het buitenland verhuizen", zegt de eigenaresse van de woning. Ze heeft vandaag geprobeerd bij ING de sleutels inleveren van het koophuis.

Banken veroorzaakten bubbel

Sven Hulleman van de stichting Restschuld Eerlijk Delen staat het gezin bij met juridisch advies. "De Nederlandsche Bank, het IMF, de ECB, de Kamercommissie Huizenprijzen en oud-bankiers zeggen zelf: de banken hebben de bubbel en het ineenstorten van de huizenmarkt veroorzaakt. De schade moet door de bank gedragen worden", zegt hij.

Hulleman voerde in het verleden al eerder rechtszaken tegen banken over de restschuld, zoals de zaak van Ralf Pijnaker tegen de Rabobank. Een paar zaken zijn verloren, omdat er volgens de rechter geen causaal verband was tussen het oppompen van de markt en de ontstane restschuld.

Geheime schikkingen

Naar eigen zeggen heeft Hulleman voor een aantal van hen geheime schikkingen getroffen met financiële instellingen voor een bedrag van 28 miljoen euro. Dus sommige gedupeerden zijn blij met zijn hulp.

ING vindt dat huizenbezitters met een restschuld gewoon hun hele lening moeten aflossen. De bank biedt vijf opties. In het geval van dit gezin zou dat zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. De restschuld kwijtschelden behoort niet tot de mogelijkheden. 

Een woordvoerder van ING zegt: "We proberen altijd tot een redelijke afspraak en een passende oplossing te komen. Dat overleg heeft nog niet plaatsgevonden, maar ING is daartoe bereid."

Kijk hier hoe de familie de sleutel inleveren:

Bron • RTL Z