Business

Patek Philippe: vergaap je aan ‘s werelds duurste horlogemerk

Frederique Dormaar • 21 juli 2017 20:37 @dormaar

Dit zakhorloge is verkocht voor 20 miljoen euro Beeld © ANP

In New York City houdt horlogemerk Patek Philippe een tijdelijke expositie. Wat maakt dit merk zo bijzonder dat liefhebbers voor een zakhorloge 20 miljoen euro neerleggen?

Ja, u leest het goed: 20. Miljoen. Euro. In 2014 heeft iemand dit astronomische bedrag op tafel gelegd voor het Patek Philippe Henry Graves Supercomplication zakhorloge. Een recordbedrag.

Volgens kenners is dit model het absolute summum onder de horloges. Of het moet de Caliber 89 zijn, die er erg op lijkt en afgelopen mei voor 17 miljoen euro onder de hamer ging.

Thumbnail

De Caliber 89 is met 33 mogelijkheden het meest complete zakhorloge van Patek Philippe. In mei werd het geveild voor 17 miljoen euro. (Foto: ANP)

"Die koper had een goede deal, want de Caliber 89 heeft 33 mogelijkheden, dat zijn er negen meer dan de Supercomplication", zegt Antoon Gaemers, de enige taxateur van mechanische uurwerken in Nederland.  

Zonder opwindsleutel

Patek Philippe is de meest exclusieve horlogemaker ter wereld. Het goedkoopste gangbare model kost ruim 17.000 euro. Het is niet een overdaad aan diamanten die de klokjes zo duur maakt, legt George Balikji uit. Hij werkt al 17 jaar als manager bij juwelier Schaap & Citroen-winkel Patek Philippe. "Het is de techniek. Die is altijd van uitzonderlijk hoog niveau geweest en ze zijn steeds vernieuwend. In 1845 kwamen ze met het eerste zakhorloge zonder opwindsleutel, destijds een revolutie."

Thumbnail

Een horlogemaker van Patek Philippe is aan het werk tijdens de expositie in New York. (Foto: Getty Images)

Staal duurder dan goud

Verder zijn de exemplaren extreem zeldzaam. Neem het roestvrijstalen horloge uit 1943. Met 9,5 miljoen euro is dit het aller duurste polshorloge ter wereld. Nog duurder dan de gouden exemplaren.

Gaemers: "Dat komt omdat maar vijf exemplaren van staal zijn gemaakt. Van goud zijn er meer op de markt." Binnenin dit horloge zitten 200 handgemaakte onderdelen. "Die onderdelen zijn allemaal gemaakt door één persoon", weet Gaemers.

Thumbnail

Het roestvrijstalen polshorloge van Paket Philippe is in november 2016 in Genève geveild voor 9,5 miljoen euro. (Foto: ANP)

Liefhebbers krijgen de kans om de exclusieve klokjes in het echt te bekijken. In New York City heeft Patek Philippe voor tien dagen de deuren geopend om zijn kunstwerkjes aan de grote massa te tonen. Middenin Manhatten, op Cipriani 42nd Street, heeft het merk een oud bankgebouw betrokken. Daar probeert Patek Philippe vooral een jongere generatie verleiden.

De extreem dure exemplaren worden niet tentoongesteld, maar de volgende drie historische horloges wel:

1. Joe DiMaggio

Thumbnail

In de jaren '50 kreeg honkballer Joe DiMaggio dit horloge cadeau van de eigenaren van de honkbalclub New York Yankees.

2. De James Ward Packard uit 1927

Thumbnail

De Amerikaans autobouwer James Ward Packard gaf in 1927 de opdracht om dit exemplaar te maken. Het is een van de meest ingewikkelde horloges ooit gemaakt. 'De Packard' geeft onder andere de tijden van de zonsopgang en zonsondergang aan en heeft een eeuwige kalender.

3. President John F. Kennedy

Thumbnail

In 1963 kreeg John F. Kennedy deze Patek Philippe cadeau van Willy Brandt, de burgemeester van West-Berlijn. Het gaf de tijd van Moskou, Berlijn en Washington D.C. aan.

Historie

  • De Poolse horlogemaker Antoni Patek ontmoette in 1844 de Franse zakenman Jean-Adrien Philippe. Een jaar later richtten ze samen een bedrijf op.
  • In 1932 werd Patek Philippe overgenomen door Charles en Jean Stern.
  • Het horlogemerk is nog steeds in handen van familie Stern.
  • Patek Philippe maakt 54.000 horloges per jaar.
  • Antoon Gaemers: "De familie bestaat uit allemaal uurwerktechnische mensen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cartier, die familie bestaat uit ontwerpers; zij huren vervolgens horlogemakers in. Bij Paket Philippe zijn de eigenaren zélf de createurs van het product."

Bron • RTLZ / Frederique Dormaar