Life

Zweedse oorlog tegen cash: 95 procent winkelbetalingen elektronisch

Bright • 11 februari 2016 21:58 @Bright

Beeld ©

Zweden is hard op weg een samenleving zonder contant geld te worden. Vervelend voor criminelen én voor spaarders.

In vijf jaar tijd is de hoeveelheid cash die in Zweden in omloop is met meer dan een kwart afgenomen. Van alle betalingen bij winkels vindt inmiddels 95 procent elektronisch plaats, schrijft Business Insider op gezag van HSBC-econoom James Pomeroy.

Niet iedereen zal daar enthousiast over zijn. Criminelen natuurlijk, die graag met cash betalen, maar ook gewone burgers die aan hun privacy hechten. Via elektronische betalingen is immers precies te volgen wie waar wat heeft gekocht.

Negatieve rente?
Ook spaarders hebben redenen om niet te verlangen naar een cash-loze maatschappij. In een cash-loze samenleving kunnen banken je namelijk veel makkelijker een negatieve rente opdringen: dan moet je jaarlijks rente aan de bank betalen om je geld op een spaarrekening te kunnen zetten. De spaarrente in Zweden ligt nu nog iets boven de nul procent, banken moeten zelfs een boeterente betalen als ze geld stallen bij de Zweedse centrale bank, de Riksbank.

Zolang cash nog veelgebruikt wordt, kun je bij een negatieve rente besluiten om je geld van de bank te halen en het in een oude sok te stoppen. Dan heb je over een jaar immers nog steeds evenveel geld.

Om die reden ontmoedigen Zweedse banken het gebruik van cash. Wie naar een bankfiliaal gaat om een rekening cash te voldoen, moet nu al een toeslag betalen. Dat betekent dus een belasting op het gebruik van papiergeld en munten.

Bron • Bright / RTL Z