Life

DNB heeft te weinig reserves voor grote risico’s ECB

Erik Rezelman • 24 maart 2016 13:00 @rezel

Beeld ©

Het extreme stimuleringsprogramma van de ECB heeft grote gevolgen voor De Nederlandsche Bank. Het afgelopen jaar heeft DNB voor 70 miljard euro aan riskante obligaties moeten opkopen, maar daarvoor heeft te weinig buffers in huis. De bank reserveert daarom nu 3,8 miljard euro.

DNB moet daarom de komende jaren miljarden euro's opzij leggen om de nadelen van de extreem lage rente en het stimuleringsbeleid van de ECB  op te vangen. Volgens Klaas Knot, president van DNB, is met opkopen van de obligaties de bankbalans van DNB van 140 miljard euro naar een record van 210 miljard euro gestegen. DNB loopt daarmee steeds meer risico's.

Het risicoprofiel van DNB zal ook de komende maanden, jaren verder stijgen. Alle obligaties die worden afgelost die worden ook weer automatisch herbelegd door de bank. En DNB koopt iedere maand voor ruim 4 miljard euro aan Nederlandse (staats)obligaties op.

Als de rente gaat stijgen
"Als de rente weer gaat stijgen, niemand weet wanneer, maar ooit gaat de rente stijgen, dan moet DNB grotere buffers hebben om verliezen op te vangen", zegt Knot. Volgens Knot gaat de rente overigens in ieder geval het eerste jaar niet stijgen. "DNB heeft met het opkopen van de obligaties veel risico's uit de markt genomen en op haar eigen balans gezet, maar de omvang van het risicoprofiel van DNB is nu te groot."

DNB heeft nu miljarden euro's uitstaan waar voor hele lange tijd nauwelijks rente op wordt betaald. "We halen nu waardepapieren binnen die een heel laag rendement geven en dat lage rendement klinken wij vast voor een hele lange periode."

Als de rente gaat stijgen, dan moet DNB zelf wel rente gaan betalen. Bijvoorbeeld op spaarsaldo van de banken. Om dat verlies op te vangen reserveert DNB vanaf dit jaar minimaal 500 miljoen euro. Omdat daarmee de winst van de bank keldert, gaat ook de dividenduitkering aan de Staat omlaag. Van 903 miljoen euro vorig jaar, naar nu 174 miljoen euro. 

De staat profiteert van de ECB
Volgens Knot profiteert de staat echter ook flink van het beleid van de ECB. De komende 5 jaar hoeft minister Dijsselbloem 8,5 miljard euro minder aan rente te betalen, stelt hij tegenover RTL Z. Volgens Knot is de gemiddeld rente van de overheid door het opkoopprogramma van ECB met 0,5 procent (50 basispunten) gedaald. 

Knot staat zelf al lange tijd erg sceptisch tegenover het hele opkoopprogramma van de ECB. Hij stemt zelfs tegen bij de vergaderingen van de ECB. "De grenzen van het stimuleringsbeleid van de ECB zijn in zicht." 

Bron • RTL Z / Erik Rezelman