Business

Horecazaak beginnen? Focus je op katten of tosti's

Frederique Dormaar • 31 mei 2017 14:08 @dormaar

Kattencafé kopjes in Amsterdam. Beeld © ANP

Hamburgers, tosti's, kreeft of sla. Restaurants die zich specialiseren in een bepaald product zijn hot en groeien snel. Ook het kiezen voor een specifiek thema is een trend in de horeca.

In 2013 opende een Barbiecafé zijn deuren in de Taiwanese stad Tapei. "De serveersters liepen er in Barbiepakjes en de stoelen waren bekleed met jurkjes. Totaal roze en over de top," zegt Bram Kosterink, trendwatcher in de horeca.

Kattencafés hebben de toekomst

Barbiecafés zullen niet zo snel Nederland veroveren, denkt Kosterink, maar specialisatie is wel duidelijk een trend in de horeca. "In Nederland hebben we bijvoorbeeld ineens allerlei kattencafés. Het zijn er nu negen en dat worden er alleen maar meer. Volgens Kosterink hebben dit soort zaken de toekomst.

Ook populair onder horeca-ondernemers is de focus op een bepaald product. Denk aan kreeftrestaurants die als paddenstoelen uit de grond schieten, zoals restaurant RED of Hummbar. Ook restaurantketen Sla groeit als kool.

In de afgelopen drie jaar heeft Sla acht vestigingen geopend en daar komen binnenkort vijf nieuwe restaurants bij. In die product-specialisatie zit volgens Kosterink de meeste groeikans. "We zien bijvoorbeeld het aantal tosti-zaken snel groeien, zowel in de grote steden als daarbuiten." In de afgelopen twee jaar zijn er twintig zaken bij gekomen.

Happy Italy en de TostiClub doen goede zaken

Die creativiteit komt voort uit de crisis. Kosterink: "Ondernemers hadden moeite om het hoofd boven water te houden. Daardoor werden ze gedwongen creatief te werken."

Vanochtend presenteerde Koninklijke Horeca Nederland nieuwe cijfers. Daaruit bleek dat de omzet in de horeca in het eerste kwartaal van dit jaar met 3 procent is gestegen. Vooral hotels doen het goed. Ook restaurantketens als Happy Italy, TostiClub, Shizen en De Beren groeien hard.

Bekijk ook deze reportage 'Tosti-restaurant rukt op':

 

 

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar