Life

ECB wil strengere regels voor bitcoin en ander virtueel geld

Bright • 20 oktober 2016 11:24 @Bright

Beeld ©

De Europese Centrale Bank (ECB) dringt er bij de Europese Unie op aan om strengere regels te maken voor virtueel geld, zoals de bitcoin.

In een deze week gepubliceerd advies stelt de ECB dat Europese instellingen het gebruik van internetvaluta niet moeten aanmoedigen, meldt persbureau Reuters.

Ook moet de EU volgens de ECB burgers duidelijk maken dat virtuele munten niet dezelfde wettelijke status hebben als normale valuta, schrijft de ECB in het advies dat is gericht aan het Europees Parlement en de Raad.

Invloed van centrale banken

Volgens de ECB zijn de risico's die gepaard gaan met virtueel geld op dit moment beperkt. Wel waarschuwt de centrale bank ervoor dat een substantiële toename van virtuele valuta in de toekomst gevolgen kan hebben voor de invloed die centrale banken nu nog hebben op het verruimen en beperken van de geldhoeveelheid. 

De Europese Commissie heeft regelgeving in voorbereiding die het gebruik van virtuele munten aan banden moet leggen. Onder de voorgestelde regels moeten beurzen en wisselkantoren voor virtuele valuta de identiteit controleren van mensen die in bijvoorbeeld bitcoins handelen.

Ook moeten ze verdachte transacties melden. Op die manier hoopt de Europese Commissie de financiering van terroristische activiteiten een slag toe te brengen.

Terrorisme

Er wordt al enige tijd gewaarschuwd dat Islamitische Staat (IS) vraagt om donaties in bitcoins. In hoeverre van die mogelijkheid gebruik wordt gemaakt, is onduidelijk. 

Bron: Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke maandag op RTL Z.

Bron • Bright.nl