Business

Nederland in top drie innovatiefste landen op voedselgebied

Gert-Jan Verstegen • 11 juli 2017 14:49 @GJVerstegen

Innovatieve tuinbouw: een ondergrondse 'vertical farm'. Beeld © Getty

Wie vorige week onze Food of the Future Week een beetje heeft gevolgd had het misschien al een beetje verwacht. Wij Nederlanders lopen voorop als het gaat om voedselinnovatie. Alleen Zwitserland en Zweden staan hoger in de Global Innovation Index.

Dat is een forse stijging. Vorig jaar stond Nederland nog op de negende plek. In de jaren daarvoor schommelden we net onder de top drie. Nederland is groot in de zaadveredeling. Zo worden hier nieuwe, sterkere groenten- en fruitrassen bedacht, die minder kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld droogte, zout en ziekten. Die kunnen daardoor de honger in de wereld helpen terugdringen.

Bij het samenstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer regelgeving, onderwijs, research en development en het aantal ingediende patenten per land. Zwitserland staat al jaren op plek één, omdat het ondernemingsklimaat daar zo gunstig is.

Global Innovation Index

  1. Zwitserland
  2. Zweden
  3. Nederland
  4. Verenigde Staten
  5. Verenigd Koninkrijk
  6. Denemarken
  7. Singapore
  8. Finland
  9. Duitsland
  10. Ierland

De lijst wordt ieder jaar samengesteld door business school INSEAD, de universiteit van Cornell en de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom. Dit jaar geeft de lijst extra aandacht aan innovaties op het gebied van voeding en agri. Dat kwam Nederland ten goede.

Innovatie op de boerderij

Volgens de onderzoekers is de mens al eeuwenlang innovatief als het gaat om zichzelf voeden. Ze hebben het dan niet alleen over de ontwikkeling van landbouw en zaadveredeling, ook uitvindingen als pasteurisatie en invriezen hebben gezorgd voor betere voedselkwaliteit.

Tegenwoordig zorgen drones, GPS-sensoren, robots en virtual reality op boerderijen voor hogere opbrengsten. Onderzoekers zien dat deze technieken wereldwijd steeds meer worden toegepast, maar zien ook nog grote verschillen tussen arme en rijke landen.

Zo maken ze zich zorgen dat in arme landen de infrastructuur van boer naar consument vaak zo slecht is, dat voedsel al bedorven is voor het überhaupt bij mensen thuis op het bord belandt.

Eerder maakte Z Today een reportage over Nederland, zadenland:

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen