Future of Food Week

Koken met een 3D-printer, drijvende boerderijen en telen op zoute grond: hoe wordt de toekomst van onze voeding veiliggesteld? We laten het zien in de Future of Food Week bij RTL Z (3-7 juli), mede mogelijk gemaakt door Wereld Natuur Fonds en Rabobank.

Future of Food

Met urban farming gaat landbouw de lucht in

15 maart 2017 14:00

Met urban farming gaat landbouw de lucht in

Technologie moet de voedselproductie effectiever en duurzamer maken.

In Bright Ideas zoomen we in op urban farming. In de boerderij van de toekomst lopen namelijk geen boeren in blauwe overalls en klompen rond, maar laboranten met witte stofjassen en mondkapjes. Eigenlijk dekt het woord boerderij inmiddels ook niet meer de lading. Groente en fruit worden in de toekomst namelijk gekweekt in enorme productiehallen. Die zijn gevuld met metershoge stellages van soms wel 20 lagen sla, andijvie, lof, boerenkool, spinazie en tientallen andere lage groene gewassen. Boven elke kweeklaag hangt een sterrenhemel vol LED-lampjes die de planten in een fel wit of mystiek paars licht baden. En aan de onderzijde lijken de gewassen geplant in meterslange witte lakens.

Bij nadere inspectie gaat het om een fijn wit gaas van gerecycled plastic, waarin de wortels zijn vergroeid. Ze halen hun voedsel niet uit de aarde, maar uit een witte mist die door de hele lengte van de groeibakken nevelt. Deze mist, die als druppels aan de wortels plakt, bevat de mineralen en andere voedingsstoffen waarmee de planten hun dieet completeren.

Deze nieuwe manier om planten van voeding te voorzien heet aeroponics. Bij een soortgelijk alternatief, hydroponics genoemd, zijn de voedingsstoffen in water opgelost. Bijzonder praktisch, want daar kun je tegelijk ook vis in kweken. Bestrijdingsmiddelen behoren in deze nieuwe manier van landbouw tot het verleden; luchtsluizen en andere laboratoriumachtige veiligheidsmaatregelen houden ziektes en ongedierte buiten de deur. 

Als we de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst van voedsel willen voorzien, zijn urban farming en aeroponics hard nodig. Nederlandse bedrijven zijn goed op weg om hierin een goede positie te veroveren. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van LED-lampen die de planten voorzien van aparte lichtrecepten. In japan zijn ze inmiddels op een andere manier aan het innoveren. Daar werken ze namelijk aan robotboerderijen. 

Wil je meer weten over urban farming en de toekomst van ons voedsel? Je kan het hele artikel hier gratis lezen in het online magazine van Bright: Bright Ideas

 

Future of Food Week

Hoe wordt de toekomst van onze voeding veiliggesteld? We laten het zien in de Future of Food Week bij RTL Z (3-7 juli), mede mogelijk gemaakt door Wereld Natuur Fonds en Rabobank. De artikelen en video's zijn tot stand gekomen onder eindredactie van RTL Z.