Financieel nieuws

FNV dreigt met acties tegen PostNL

02 juli 2018 13:23

Beeld ©


DEN HAAG (AFN) - Vakbond FNV dreigt met acties tegen PostNL over de invoering van de zogenoemde combibundel. Volgens dat plan van PostNL moeten postbezorgers de post zelf gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt. Dat plan moet van FNV uiterlijk volgende week maandag van tafel zijn.

Door het plan verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen bij de postvoorbereiders, stelt FNV. Daarnaast verslechteren de werkomstandigheden van de postbezorgers. FNV-bestuurder Ger Deleij noemt de plannen ,,schandalig''. ,,PostNL hevelt het sorteren uit de beter betaalde cao PostNL eenzijdig over naar de cao Postbezorgers'', zegt Deleij, die erop wijst dat de cao Postbezorgers gebaseerd is op het minimumloon.

PostNL laat in een reactie weten dat het bedrijf zich moet aanpassen aan de realiteit van steeds minder post. ,,Het is onvermijdelijk dat wij onze werkprocessen aanpassen'', stelt een zegsman die benadrukt dat al 1,5 jaar met medezeggenschapsraad en vakbonden over de plannen wordt gepraat.

PostNL bestudeert het ultimatum van FNV en beraadt zich op een officiële respons. Wel roept het postbedrijf FNV op om zich constructief op te stellen en postbezorgers de mogelijkheid geven om te kijken wat de veranderingen precies inhouden.

Bron • ANP