Personal finance

Populaire hybride leaseauto's zijn op

06 oktober 2015 18:52

Populaire hybride leaseauto's zijn op
Beeld © ANP

Wie nog voor het einde van het jaar een voordelige hybride leaseauto met lage bijtelling wil, is eigenlijk al te laat. De populaire modellen zijn vrijwel allemaal op, zo blijkt uit een rondgang van de redactie van Money Talks langs vijf grote leasemaatschappijen in Nederland.

Leasemaatschappijen zien dit jaar een enorme run op hybride leaseauto’s met (nu nog) een bijtelling van 7 of 14 procent. Vooral de populaire modellen zoals de Volvo XC90 en de Mercedes-Benz C-klasse 350 vlogen dit jaar de deur uit. Wie dacht nog even slim gebruik te kunnen maken van de voordelige bijtellingsregeling van 2015 heeft dus pech, want veel modellen zijn al op.

De grote vraag naar zuinige modellen kwam voor leasemaatschappijen niet onverwachts. “In 2013 hebben we een soortgelijk scenario gezien”, legt Frank Alofs van leasemaatschappij ALD Automotive uit: “Alleen ging het toen om de auto’s die (toen nog) een bijtelling van 0 procent hadden. Door een enorme run op populaire modellen ontstond er schaarste en werden deze auto’s soms zelfs boven de normale bruto verkoopprijs verkocht. Met de grote wijzigingen vanaf 2016 in het vooruitzicht hebben we daarom een aantal modellen al vroegtijdig ingekocht.”

Maximaal leasecontract
De hybride leaseauto’s zijn populair omdat dit het laatste jaar is dat ze nog voor een lage bijtelling, namelijk 7 of 14 procent, geregistreerd kunnen worden. In 2016 zal je voor deze leaseauto’s 15 of zelfs 21 procent bijtelling moeten betalen en in 2019 zal dit voor alle (hybride) auto’s 22 procent zijn. De volledig elektrische auto’s tot 50.000 euro blijven wel op 4 procent bijtelling staan.

Het is dus voordelig om nog voor het einde van het jaar een leaseauto op kenteken te laten registreren, omdat je dan nog gebruik kunt maken van de bijtellingsregeling van 2015. De maximale termijn waarvoor je een leasecontract mag afsluiten is vijf jaar. “In de meeste gevallen sluit men een leasecontract af voor zo’n drie à vier jaar”, vertelt Martijn Versteegen van Leaseplan: “Maar dit jaar zien we dat meer mensen gewoon voor de volledige vijf jaar kiezen, om zo lang mogelijk van de voordelen te kunnen profiteren.”

Deze modellen zijn niet meer te leasen
Maar om welke modellen gaat het dan? Welke auto’s kunnen we niet met een voordelige bijtelling leasen? We vroegen het de vijf grote leasemaatschappijen: Leaseplan, Athlon, Arval, ALD Automotive en Alphabet. De volgende modellen zijn dus niet meer voor de voordelige bijtellingsregels van 2015 te leasen:

Leaseplan:
- Audi A3 Sportback plug-in hybride
- Volkswagen Golf plug-in hybride
- Mercedes-Benz C-klasse 350 plug-in hybride
- Volvo V60 plug-in hybride
- Volkswagen Passat plug-in hybride
- Volvo XC90 plug-in hybride

Athlon:
- Volkswagen Passat GTE (plug-in Hybride)
- Volvo XC90-T8 Plug-in Hybride
- Mercedes-Benz C-klasse 350 Plug-in Hybride

Arval:
- Mercedes-Benz C-klasse 350 plug-in hybride
- Volkswagen Passat GTE hybride
- Audi A3 Sportback Benzine plug-in hybride    
- Volvo XC90 benzine plug-in hybride 

ALD Automotive:            
- Audi A3 Sportback plug-in hybride
- Mercedes-Benz B-klasse electric drive
- Mercedes-Benz C-klasse 350 plug-in hybride
- Toyota Prius plug-in hybride
- Volvo XC90 plug-in hybride
- Passat GTE plug-in Hybride (wordt niet aangeboden)

Alphabeth:
- Mercedes-Benz C-klasse 350 plug-in hybride
- Volvo XC 90 plug-in hybride
- Passat GTE plug-in hybride (nog zeer beperkt)

Bekijk de uitzending van Money Talks hier terug:

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen