We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Beurs

Unilever onderuit na pessimisme over komend halfjaar

26 januari 2017 10:31

Unilever onderuit na pessimisme over komend halfjaar
Beeld © ANP

Teleurstellende kwartaalcijfers en het vooruitzicht van 'moeilijke marktomstandigheden' van Unilever drukken het beursfonds in de min op de AEX. Europese beurzen openden de handelsdag met lichte winsten.

Unilever Certificate
52.25
0.75%

De Amsterdamse AEX-index stond na een halfuur nagenoeg onveranderd op 487,94 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 694,84 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent.

Unilever leverde 3,7 procent in. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern zag de verkopen afgelopen maanden sterker dalen dan verwacht en waarschuwde voor een moeizaam begin van 2017. Vooral in India en Brazilië kampt het moederbedrijf van merken als Ola, Dove en Axe met grote problemen.

Bekijk de analyse over Unilever in RTL Z Voorbeurs:

Het verlies van Unilever woog zwaar op de AEX, waarin verder nauwelijks verliezers waren te vinden. Verzekeraar Aegon was koploper onder de 25 hoofdfondsen, met een plus van 1,6 procent. Ook andere financiële bedrijven deden het goed. ABN AMRO, ING en NN Group wonnen 0,7 tot 1,4 procent.

In Londen kreeg Royal Bank of Scotland er 1,4 procent bij, na de melding dat de Britse bank nog eens ruim 3 miljard pond heeft gereserveerd voor dreigende boetes in de VS. Ook in Frankfurt en Parijs liepen de koersen van grote banken op.

Sligro in de min

Sligro zakte 0,2 procent in de MidKap, na de publicatie van jaarcijfers die voldeden aan de verwachtingen in de markt. Philips Lighting was de koploper onder de middelgrote fondsen met een plus van 1,7 procent.

Drankenconcern Diageo won ruim 4 procent in Londen. De maker van Smirnoff-wodka en Johnnie Walker-whisky heeft baat bij de daling van het Britse pond en wist zijn verkopen afgelopen maanden flink op te voeren.

Overname in de farmacie

Farmaceut Actelion kreeg er 21 procent bij in Zürich. Het bedrijf wordt voor ongeveer 30 miljard dollar overgenomen door het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson. Die troefde daarmee Sanofi af in de overnamestrijd. Sanofi won 1 procent op de beurs in Parijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 53,06 dollar. Brent werd 0,7 procent duurder bij 55,49 dollar per vat. De euro was 1,0740 dollar waard, tegen 1,0745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Bron • RTL Z / ANP

Gerelateerde artikelen