We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Beurs

Trump zet beurzen steeds hoger

11 januari 2017 18:22

Trump zet beurzen steeds hoger
Beeld © ANP

In Amsterdam zagen we vandaag weer groene koersen op de beursborden.De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 486,6 punten.

ArcelorMittal
24.44
-0.20%
Wolters Kluwer
40.64
0.42%

Een groot deel van de dag bleven beleggers aan de zijlijn, in het vooruitzicht van de persconferentie die de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump aan het eind van de middag gaf. 

"Net als de laatste twee maanden van het jaar 2016, is alle hoop wederom op Donald Trump gevestigd", zei beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

In zijn persconferentie sprak Trump onder meer de berichten tegen dat Rusland beschadigende informatie over hem heeft op zowel priv√© en zakelijk gebied. Hij noemde dat nep nieuws. Verder zei Trump dat een betere relatie met Rusland positief is voor Amerika en sprak hij harde woorden over de biotechsector, waarop Wall Street wat wegzakte. 

Opvallend was de beweging van de Mexicaanse peso ten opzichte van de dollar. De munt daalde tot een nieuw dieptepunt van 0,0458 dollar tijdens de persconferentie van Trump. De komende president bevestigt dat hij een muur gaat bouwen tussen de VS en Mexico. 

Sinds de verkiezing van Trump op 8 november zijn de AEX, maar ook bijvoorbeeld de Dow Jones al met 10 procent gestegen. Door Trump hebben veel bedrijven de wind in de zeilen gekregen, is het vertrouwen vooral in de VS gestegen en vliegen de beurskoersen omhoog.

Beleggers keken al dagen uit naar het mediamoment met Trump, omdat ze wachten op concrete details over zijn economische beleid.

De beurs vandaag

Vandaag eindigde de AEX-index weer 0,4 procent hoger op 486,58 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 694,47 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt dikten ook tot 0,5 procent aan. 

Op het Damrak was het aandeel Telegraaf Media Groep (TMG) de meest opvallende uitschieter, met een winst van 7,7 procent. De overname van TMG door het Belgische Mediahuis en VP Exploitatie is weer een stap dichterbij gekomen. De twee partijen bevestigden hun voornemen om een openbaar bod uit te brengen op alle aandelen en weten zich daarbij al verzekerd van ruim de helft van de stukken.

In de AEX ging Wolters Kluwer aan kop. De informatieleverancier won 2,6 procent na een adviesverhoging. KPN ging daarentegen in de uitverkoop na een negatief analistenrapport. Het telecomconcern was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler in de index. Van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten er 17 in het groen.

ArcelorMittal steeg 2,1 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van de staalreus woensdag met 2,00 euro tot 7,50 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De sterker dan verwachte economische groei in China in 2016 resulteerde volgens analisten van de Duitse grootbank in een herstel van de winstmarges van carbonstalen naar een genormaliseerd niveau. "Aangezien ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld is, met een dominant marktaandeel in alle belangrijke markten waarin het bedrijf actief is, zijn wij van mening dat het bedrijf het best is gepositioneerd om te profiteren van de huidige staalprijsrally", aldus Deutsche Bank.

Buiten Nederland viel het koersverlies van TUI op. Het reisconcern zakte in Londen 4,5 procent, vanwege een adviesverlaging door analisten van Credit Suisse.

Gerelateerde artikelen