We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Beurs

Lichte verliezen op Europese beurzen

20 maart 2017 18:00

Lichte verliezen op Europese beurzen
Beeld © ANP

De Europese aandelenmarkten zijn maandag na een rustige handelsdag met overwegend kleine verliezen de handel uitgegaan. Blikvanger in Amsterdam was het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, dat naar verluidt voor zo'n 7 miljard euro aan merken van de hand wil doen.

  • Op Beursplein 5 sloot de AEX-index 0,2 procent lager op 515,09 punten.
  • De MidKap daarentegen steeg 0,2 procent tot 740,82 punten.
  • De hoofdgraadmeters op de beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in, de FTSE in Londen eindigde 0,1 procent in de plus.

Unilever wint op geruchten

Unilever won bij de hoofdfondsen 0,4 procent. Het concern zou onder meer margarinelabels Becel/Flora en Stork willen verkopen. Ook heeft Unilever volgens het Financieele Dagblad aan grote aandeelhouders gevraagd hun belangen te vergroten. Het bedrijf sloeg onlangs een ongevraagd overnamebod van branchegenoot Kraft Heinz af.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak met een plus van 0,7 procent. Ook de technologiefondsen Philips en ASML werden 0,7 procent meer waard. Onderaan de AEX stond ABN Amro met een verlies van 1,6 procent. Telecombedrijf KPN leverde 1 procent in.

Banken krijgen tik

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3,7 procent. De bankkolos is begonnen met zijn aandelenemissie met een omvang van 8 miljard euro. Daarmee moet de balans worden versterkt. Daarnaast verwacht Deutsche Bank dat zijn opbrengsten dit jaar min of meer stabiel zullen blijven.

In het kielzog van Deutsche Bank deed ook het aandeel Commerzbank (min 2,3 procent) een stap terug. Branchegenoot UBS verloor in Zürich 1,1 procent. De Franse autoriteiten spannen een rechtszaak aan tegen de Zwitserse bank omdat die medeplichtig zou zijn geweest aan belastingontduiking.

Olie goedkoper

De euro was 1,0745 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 48,45 dollar. De Brentprijs, voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stond nagenoeg vlak op 51,74 dollar per vat.

Bron • ANP

Gerelateerde artikelen