Beurs

'Beursgang Snapchat wordt misschien wel moeilijk verhaal'

03 februari 2017 08:42

play 13 min

Snapchat wil naar de beurs en daarmee drie miljard dollar ophalen. Maar RTL Z-beurscommentator Hans de Geus en Jim Tehupuring van ProBeleggen zijn sceptisch.

''Het is hard nodig dat ze geld willen zien'', zegt Tehupuring. ''Ik ben er te oud voor, het is een soort Twitter met foto's. Maar Snapchat maakt een half miljard dollar verlies op een omzet van 400 miljoen, dan raak je snel in de financiële problemen. De begeleidende banken zullen waarschijnlijk een enorm groeiverhaal houden, dat moeten ze ook, het hele bedrijf is gewaardeerd op 20 tot 25 miljard dollar.''

De Geus vindt Snapchat 'niet direct aantrekkelijk' voor beleggers. ''Het gaat misschien wel een moeilijk verhaal worden, de begeleidende banken nemen een enorm risico'' zegt De Geus.

'Nieuwe Facebook of nieuwe Twitter?'

Is Snapchat nu het nieuwe Facebook, of het nieuwe Twitter, vraagt hij zich af. ''Alles wijst erop dat het het nieuwe Twitter is. Het is een stuk kleiner dan Facebook toen dat naar de beurs ging, Facebook verdiende al een miljard per jaar, terwijl Twitter bij de beursgang nog geld verloor, net als Snapchat nu. Verder had Facebook bij de beursgang al 500 miljoen gebruikers. Twitter had er 200 miljoen en Snapchat maar 150 miljoen. Of dit nu de dienst is die het helemaal wordt, ik weet het niet'', zegt De Geus. Hij stipt aan dat ze ook moeten concurreren met Instagram.     

Volgens Tehupuring gaat het erom dat je een verdienmodel eromheen bouwt, of aanpalende diensten gaat leveren. Bij Facebook was hij destijds heel kritisch, omdat ze niet konden verdienen op mobiel adverteren. Maar inmiddels hebben ze dat wel ontwikkeld en verdienen ze miljarden.

Amazon

De Geus wijst hierbij op Amazon, dat extra diensten in de vorm van webservices aanbiedt. Maar ja, de groei was daar juist wat lager dan verwacht. ''Daar zijn beleggers heel gevoelig voor''. Tehupuring legt uit dat Amazon een voorbeeld is van een bedrijf dat jarenlang verliesgevend was, maar nu is het op 'heel veel' verschillende velden actief en oprichter en topman Bezos vindt hij 'echt een genie'.

Verder:

- Belangrijk of na veel positief nieuws in de VS de banencijfers ook goed zijn
- China verhoogt de rente omdat ze kapitaalvlucht willen tegengaan
- Genoeg macrocijfers vandaag, zoals de winkelverkopen in de EU

Bekijk het gesprek met Hans de Geus en Jim Tehupuring:

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen