We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Beurs

AEX op winst door koersexplosie Unilever

17 februari 2017 18:07

AEX op winst door koersexplosie Unilever
Beeld © ANP

De AEX is hoger gesloten en dat komt helemaal door de enorme koerssprong van Unilever van meer dan 13 procent. Het Amerikaanse Kraft Heinz doet een bod op Unilever, maar dat concern vindt het bod te laag.

  • De AEX stijgt 1 procent tot 499,1 punten
  • De Midkap blijft bijna gelijk en sluit op 719,5 punten
  • Aegon verliest 4,5 procent

De sterke koerssprong van Unilever zorgde voor een mooie winst van de AEX-index. De levensmiddelengigant steeg flink na dat bleek dat de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz een bod had uitgebracht. Maar Unilever vind dat het concern door het bod wordt ondergewaardeerd en dat er onvoldoende strategische voordelen zijn van een fusie.

Unilever weegt voor een kleine 15 procent mee in de AEX-index. Dat betekent dat de koerssprong van het concern goed was voor een stijging van de AEX met bijna 2 procent. Zonder Unilever zou de AEX zijn gedaald.

Aegon en Vopak onderuit

Ook andere ondernemingen zetten de AEX in beweging. Zo kwamen Aegon en Vopak met hun resultaten. Beleggers waren niet tevreden met de resultaten. De koers van Aegon daalt 4,5 procent en die van Vopak met maar liefst 7,1 procent.

Het bedrijf verwacht dit jaar een stabiele bezettingsgraad van zijn opslagtanks en denkt dat de winst dit jaar het resultaat van vorig jaar niet zal overtreffen.

Air France-KLM

In de MidKap was Air France-KLM een uitblinker met een plus van 4,5 procent, dankzij een adviesverhoging bij HSBC. Gisteren won KLM ook al flink, toen zelfs meer dan 12 procent.

Heijmans wist bij de kleinere fondsen een winst te boeken van bijna 8 procent, na een verhoging van het beleggingsadvies door ING. Gisteren boekte Heijmans nog een flink verlies na tegenvallende resultaten.

Small caps

Ook Amsterdam Commodities was een winnaar op het Damrak. De handelaar in specerijen, noten en thee won 3,4 procent nadat het 2016 afsloot met een recordwinst.

De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, won 2,2 procent, na publicatie van cijfers.

In Frankfurt was verzekeraar Allianz (plus 2,8 procent) een opvallende stijger. Het concern presenteerde zijn eerste aandeleninkoopprogramma ooit en voerde het dividend op.

Olieprijs en dollar

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,5 procent lager op 53,07 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent goedkoper tot 55,47 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0622 dollar, tegen 1,0669 dollar bij het slot van de Europese beurzen gisteren.

Gerelateerde artikelen