Beurs

Activistische belegger ASMI: 'koers met 40% omhoog na verkoop ASM PT'

Paul le Clercq • 20 april 2017 21:12 @Paul_le_Clercq

Activistische belegger ASMI: 'koers met 40% omhoog na verkoop ASM PT'
Beeld © ANP

Chipmachinemaker ASMI is het volgende Nederlandse bedrijf waar een activistische aandeelhouder opduikt. Het Amerikaanse Eminence Capital wil dat ASMI het belang in het Aziatische ASM PT verkoopt. De koers van ASMI zou dan met maar liefst 42 procent kunnen stijgen. Het is niet voor het eerst dat beleggers willen dat ASMI het belang in ASM PT verkopen.

ASMI heeft 39,2 procent van de aandelen van ASM PT uit Singapore en Eminence Capital heeft berekend dat de beurswaarde van ASMI voor maar liefst 70 procent wordt bepaald door de waarde van het belang dat ASMI heeft in ASM PT. De waarde van de activiteiten van ASMI zelf zouden niet volledig in de beurskoers tot uiting komen.

Als het belang in ASM PT wordt verkocht, dan kunnen ASMI en ASM PT ieder hun eigen weg gaan en dat zou de beurswaarde en daarmee de aandeelhouders ten goede komen. Historisch gezien doen bedrijven het op de beurs beter als ze een duidelijke focus hebben, dan als ze op twee verschillende terreinen actief zijn, zegt Eminence. 

Eind maart was ASMI op de beurs 3,2 miljard dollar waard, berekende Eminence. En als je daar de waarde van de aandelen van ASM PT en de kaspositie vanaf haalt, dan zou ASMI zelf maar 663 miljoen dollar waard zijn. Dat is trouwens wel beter dan begin 2009, toen de waarde van de aandelen van ASM PT nog hoger was dan de totale beurswaarde van ASMI: oftewel volgens beleggers hadden de eigen activiteiten van ASMI een negatieve waarde. 

Speciaal dividend

Eminence is ontevreden over de prestaties van ASMI op de beurs. De laatste maanden bewoog de koers zijwaarts, terwijl vergelijkbare bedrijven wél hun koers zagen stijgen. Als ASMI het belang in ASM PT verkoopt, dan stijgt de waarde voor de aandeelhouders van 54 dollar per aandeel naar een kleine 77 dollar, aldus Eminence. Dat betekent een opwaarts potentieel van 22,63 dollar, oftewel bijna 42 procent. Beleggers in ASMI hebben dit jaar tot nu toe niet te klagen. De koers van ASMI steeg de afgelopen 3,5 maanden al met een kwart.

Eminence zegt al precies te weten hoe ASMI het moet aanpakken: in eerste instantie zou een belang van 33 procentpunt in ASM PT moeten worden verkocht. De opbrengst zou in de vorm van een speciaal dividend aan de aandeelhouders moeten worden uitgekeerd. 

'Wij zijn helemaal niet activistisch'

Eminence Capital vindt zichzelf trouwens helemaal geen activistische aandeelhouder. Ze zitten namelijk al 3,5 jaar in ASMI. Maar ze weten al wel mee te delen dat andere aandeelhouders ook al jaren voor verkoop zijn. Eminence heeft een flink belang in ASMI, van 9,6 procent. Dat is genoeg om het onderwerp op de agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering te zetten.

Topman Ricky Sandler van Eminence wil in de komende weken andere aandeelhouders van ASMI benaderen. En op de aandeelhoudersvergadering van 22 mei wil hij zijn analyse voor het voetlicht brengen.

Verschillende markten

ASMI en ASM PT richten zich op verschillende markten. ASMI uit Almere maakt machines waarmee ondernemingen als Intel chips maken. Het heeft een flink belang in ASM PT (dat staat voor Pacific Technology), dat het hoofdkantoor heeft in Singapore en waarvan de aandelen zijn genoteerd aan de beurs van Hong Kong.

Ook ASM PT levert aan chipmakers, alleen de producten verschillen. ASMI levert machines voor de productie van wafers, waaruit de chips worden gemaakt. Dit wordt ook wel front-end genoemd. ASM PT produceert juist machines voor de assemblage en verpakking van chips, back-end in jargon.

ASMI stond in de jaren zeventig aan de wieg van ASM PT en heeft lange tijd de meerderheid van de aandelen gehad, maar sinds vier jaar is het belang verkleind van 50 procent tot 39,2 procent.

Déjà vu

ASMI kreeg al eerder te maken met beleggers die wilden dat het bedrijf het belang in ASM PT zou verkopen. Eerder moesten de resultaten van ASM PT de verliezen bij de eigen activiteiten van ASMI opvangen. Ook was er eens een bod op de activiteiten van ASMI zelf, waardoor er alleen een belang in ASM PT zou overblijven.

Maar toen had oprichter en godfather van de Nederlandse chipindustrie Arthur del Prado nog een flink belang. Inmiddels is hij opgevolgd door zijn zoon Chuck en Arthur del Prado is overleden. Zijn aandelen zijn grotendeels ondergebracht in de Stichting ADP, die onderzoek naar zeldzame vormen van kanker financiert.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq

Gerelateerde artikelen