Life

Baas van Bank of England: Klimaatverandering bedreigt financiële stabiliteit

Frederieke Hegger • 30 september 2015 15:27 @frederiekeh

Baas van Bank of England: Klimaatverandering bedreigt financiële stabiliteit

Mark Carney, de baas van de Bank of England, heeft in een speech gewaarschuwd voor de financiële gevolgen van klimaatverandering. Vooral de fossiele energiesector en haar verzekeraars lopen flink risico.

Tijdens een evenement van de bank Lloyd's gebruikt Carney geen kleine woorden om zijn punt duidelijk te maken: de financiële gevolgen van klimaatverandering kunnen enorm worden.

Volgens Carney gaat klimaatverandering op drie manieren gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit van de wereld:

  • Fysiek. Extreem weer, zoals overstromingen en stormen, kunnen huizen vernielen en handel verstoren.
  • Aansprakelijkheid: schade kan verhaald worden bij de veroorzakers. Er kunnen claims worden ingediend, die de grootste uitstoters en hun verzekeraars hard kunnen raken.
  • Transitie: Carney wijst op de financiële risico’s die gepaard gaan met  de verandering naar een duurzamere economie. Nieuw beleid en technologie kunnen ertoe leiden dat de waarde van bepaalde bezittingen moeten worden herbeoordeeld. Wanneer de wereld wil dat de opwarming van de aarde beperkt wordt tot 2 graden, zal een vijfde tot een derde van de olie, gas en kolenreserves onder de grond moeten blijven. Die reserves zouden alleen gebruikt kunnen worden als daar ook dure 'carbon capture'- technologie bij gebruikt wordt.

Carney ziet overigens ook financiële kansen voor de transitie naar een duurzame economie en bijkomende nieuwe technologiën. Daarvoor zou 'green finance' wel minder een niche moeten worden.

Bekijk hier de volledige speech van Carney:  

 

Gerelateerde artikelen