MKB Ondernemers Congres

Hans Biesheuvel: Netwerken is de weg naar succesvol ondernemen

10 juli 2019 15:24

Hans Biesheuvel van ONL Beeld © RTLZ

Netwerken is van groot belang voor iedere succesvolle ondernemer. Voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL) Hans Biesheuvel geeft bij het MKB Ondernemerscafé tips om jouw netwerk te vergroten.

Netwerken is vaak een ondergeschoven kindje in ondernemersland. Terwijl het van levensbelang is, bepleit Hans Biesheuvel, omdat we in Nederland we een economie van veel kleine bedrijven hebben. "Het juiste netwerk op het juiste moment is cruciaal voor een ondernemer om succesvol te zijn", zegt hij in gesprek met Antoin Peeters.

Biesheuvel kan het weten, want naast voorzitter is hij al dertig jaar ondernemer in hart en nieren. Zo investeert hij in startups en bedrijven in de aandrijftechniek, pneumatiek en hydrauliek.

De markten kunnen snel veranderen en je hebt goed inzicht nodig in de wensen van je klanten, stelt hij. Daarnaast moet je de concurrentie in de gaten houden. En dan is er op dit moment de wezenlijke kwestie: waar vind je geschikt personeel? "Door slim te netwerken kun je een ander soms net voor zijn om de juiste persoon te vinden."

Internationaal

Wat is dan precies een goed netwerk? Natuurlijk bestaat die uit je klanten en je concurrenten. Maar, zo betoogt Biesheuvel: je moet ook contacten opdoen op plekken waar je niet alleen maar bekenden tegenkomt. "Ook internationaal liggen enorm veel kansen." 

Ondernemers zeggen vaak geen tijd te hebben voor 'al' die netwerkborrels. Biesheuvel is ervan overtuigd dat je er tijd voor moet maken, maar dat je wel selectief moet zijn. Want het kan net dat ene contact of die ene ingang opleveren, waar je al tijden op wacht.

Biesheuvel geeft een aantal tips. Allereerst is luisteren volgens hem heel belangrijk. Niet alleen maar naar een netwerkborrel gaan met een verhaal dat je zelf graag kwijt wilt, maar echt luisteren naar wat de ander zoekt.

Geef ook niet meteen je kaartje aan het begin van een gesprek, en blijf niet hangen bij één persoon. "Kijk om je heen, zie wie er zijn. Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken zonder onbeleefd te zijn."

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.