Life

Al 230.000 stemmen binnen in FNV-referendum over pensioenakkoord

14 juni 2019 07:45

Een demonstratie in het Centraal Vakbondshuis van de FNV in Utrecht. Beeld © ANP

Van de 1 miljoen FNV-leden hebben er tot nu toe zeker 230.000 gestemd in het online referendum dat de vakbond houdt over het principeakkoord dat is gesloten over een nieuw pensioenstelsel.

Dat meldde FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in tv-programma Pauw. Zaterdag om 12.00 uur sluit het referendum. Er is dus nog wel even tijd voor de andere leden om hun stem uit te brengen. 

Vervolgens is het aan het ledenparlement om de uitslag mee te wegen in het definitieve besluit dat zij nemen. In dit parlement van de vakbond zitten afgevaardigden van verschillende bedrijfstakken. 

Bewierookt akkoord

Het referendum wordt met argusogen gevolgd door alle betrokkenen bij het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel. Dat werd vorige week gesloten tussen kabinet, werkgevers en werknemers, na negen jaar onderhandelen. In eerste instantie werd het akkoord van alle kanten met lof ontvangen.

Afgesproken is onder meer dat de AOW-leeftijd minder hard zal stijgen dan eerder was gepland, dat mensen met een zwaar beroep de mogelijkheid krijgen om eerder te stoppen en dat de zogeheten doorsneesystematiek wordt afgeschaft. 

Oproep: stem tegen

De eerste euforie maakte begin deze week plaats voor scepsis, in ieder geval bij twee actiegroepen binnen de FNV. Zij vinden dat het akkoord niet voldoende is en hebben de leden opgeroepen om tegen te stemmen. Het is hen een doorn in het oog dat de AOW-leeftijd blijft stijgen, al zal dit dan minder hard gaan dan eerder was gepland.

Verder zijn de actiegroepen niet tevreden dat pensioenfondsen zelf een oplossing moeten verzinnen om het afschaffen van de doorsneesystematiek te compenseren. Veertigers en vijftigers lopen hierdoor een gat in hun pensioenopbouw op, dat in totaal kan oplopen tot tientallen miljarden euro's.

De actiegroepen vrezen dat indexatie van pensioenen, waarbij de uitkering aan gepensioneerden meestijgt met de inflatie, hierdoor de komende jaren niet mogelijk is. 

'Ja' of 'nee'

De actiegroepen vinden bovendien dat het bestuur van de vakbond niet neutraal is over het akkoord. Voorzitter Han Busker noemde het weliswaar een 'hartstikke mooi resultaat', maar het bestuur heeft geen stemadvies gegeven voor 'ja' of 'nee' in het referendum. 

Bron • RTL Z