Life

Valt het dan wel mee met die Brexit? (Mwoah...)

30 juni 2016 09:22

Beeld © AFP

Kleine verliezen op de Europese beurzen en winsten in Azië, valt het dan wel mee met de gevolgen van Brexit? "Nou, dat lijkt er in ieder geval wel op", analyseert RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Twee weken geleden stond de AEX-index op 418 punten, naar aanleiding van een peiling waar een kleine winst voor het Brexit-kamp uit kwam. Een week later sloot de beurs op 450 punten, toen een overwinning voor het Bremain-kamp een feit leek.

Daarna knalde de beurs onderuit naar 417 punten, toen vorige week vrijdag het Leave-kamp meer stemmen kreeg in het referendum. Maar inmiddels staat de AEX weer op 430 punten en is de helft van het verlies dus al weer goedgemaakt.

Thumbnail

Alleen op de aandelenmarkten

"Het valt dus enorm mee, kunnen we constateren", aldus Schoenmaker. Maar dat geldt alleen voor de aandelenmarkten, plaatst hij wel een belangrijke kanttekening. "Denk nu niet dat we nu kunnen constateren dat beleggers rationeel zijn en zeggen: nou, het effect op de economie en de handel valt wel mee."

Volgens Schoenmaker is er een tweede, rationelere verklaring: "Dat is toch echt dat beleggers er nu vanuit gaan dat de renteverhoging van bijvoorbeeld de Federal Reserve er voorlopig niet van komt én dat er nog meer stimuleringsmaatregelen vanuit de ECB zullen komen."

Thumbnail

Dat is bijvoorbeeld goed te zien bij de tienjaarsrente van Duitse staatsobligaties. Die daalde na het referendum en is daar blijven staan, een teken dat beleggers rekenen op meer stimulering en dus niet zozeer opgelucht zijn na de Brexit.

Besmettingsgevaar?

Of beleggers bang zijn dat de referendumkoorts over slaat naar andere landen is nog niet echt te zeggen, vertelt Schoenmaker. "Dat zal bijvoorbeeld afhangen van verkiezingen die komen en of een uittredingsreferendum daar een thema bij wordt."

De muntunie als geheel hangt momenteel wel van plakband aan elkaar, schetst hij de problematiek. "Duitsland onderhoudt Griekenland en Italië en ondersteunt de Spaanse obligatiemarkt. Zodra die rentes gaan oplopen vanwege vrees voor het uiteenvallen van de Europese Unie, dan zul je zien dat banken en zelfs overheden geen geld op de kapitaalmarkt meer kunnen lenen en dan is de Eurocrisis weer terug", waarschuwt hij.

Bron • RTL Z