Business

Nederlandse ondernemers in Oostenrijk: weinig last van sneeuwval

Paul le Clercq & Gert-Jan Verstegen • 14 januari 2019 14:08

Ingesneeuwd zijn ze in Zell am See nog lang niet. Beeld © Facebook Haus Piesendorf

Er is de afgelopen week een absurde hoeveelheid sneeuw gevallen in de meeste Oostenrijkse skigebieden. Zo veel, dat de autoriteiten code rood hebben uitgeroepen. Is het dagelijkse leven ingesneeuwd? Nee, zeggen de meeste Nederlandse ondernemers in Oostenrijk na een rondgang van RTL Z.

Het is aanpoten in Oostenrijk. Niet alleen om de pistes begaanbaar en veilig te houden. Ook de hoteliers moeten zwoegen om bereikbaar te blijven. De afgelopen week is er op sommige plekken wel drie meter sneeuw gevallen. Dat moet allemaal worden weggeschept, vertellen Richard en Jannie Nienhuis. Ze runnen Pension Anni in het Salzburger Land. Bij hen in de tuin lag anderhalve meter sneeuw.

Wel overlast, geen afzeggingen

Afgelopen vrijdag was de eerste dag dat ze niet ieder uur naar buiten hoefden om sneeuw te ruimen. "Er komt veel werk bij", geeft Jannie toe. De parkeerplekken moeten worden vrijgehouden. Het paadje naar de skibus. "We wonen hier nu acht jaar, zo erg hebben we het nog niet meegemaakt. Daardoor is de overlast groter."

Hoewel ze er wel een beetje klaar mee is, zorgt de enorme sneeuwval commercieel gezien voor weinig problemen. "We hebben nog geen afzeggingen door de sneeuw." Wel krijgt ze telefoontjes met de vraag of het wel de moeite waard is om richting Oostenrijk te rijden.

Geen last minuteboekingen

"De wegen en skigebieden zijn goed begaanbaar", vult collega Marco Bakker haar aan. Hij heeft samen met zijn vrouw Haus Piesendorf in de buurt van Zell am See. De beelden uit Oostenrijk die op het nieuws worden uitgezonden, komen niet echt overeen met hoe het er daar uitziet. "Bij ons valt het wel mee. Maar we hebben wel wat last van die negatieve berichtgeving."

Gevolg is dat er geen last minuteboekingen binnenkomen, terwijl dat normaal in deze tijd van het jaar wel het geval is. "We hebben deze week best wat lege kamers", zegt Bakker.

Langer onderweg

Andere hoteleigenaren zeggen dat het zonde is om Oostenrijk links te laten liggen op dit moment. "Je kunt skiën. Het zijn de perfecte omstandigheden", vertelt de Vlaamse Bart Ide van Gasthaus Reiterklause. Het enige probleem is dat door lawinegevaar niet alle toegangswegen open zijn, waardoor vakantiegangers ongeveer honderd kilometer moeten omrijden.

De kans op lawines zorgt er ook voor dat skiën buiten de pistes onmogelijk is en dat sommige pistes gesloten zijn. Maar dat zal voor de meeste wintersporters de pret niet drukken. De gasten van Frank en Karin Berentsen bij de Zillertallarena konden vorige week één dag niet skiën.

Wie door de sneeuw noodgedwongen een nachtje langer moet blijven in één van de veertien vakantiehuisjes in het Zuid-Duitse Inzell, hoeft van beheerder Jakob Benedictus echt niet de hoofdprijs te betalen. Wie een dagje eerder vertrekt hoeft ook niet te betalen voor die ene nacht. "Maar we hebben nog geen annuleringen gehad."

Annuleringsverzekering

Over annuleringen gesproken. Dekt een annuleringsverzekering de kosten die je maakt om eerder te vertrekken of je reis definitief te annuleren? In principe niet vanuit de basisdekking, legt woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars uit. "Een annuleringsverzekering is vooral bedoeld voor de situatie in Nederland, zoals een overlijden van een familielid. Niet zo zeer de situatie op de bestemming."

Sommige verzekeraars bieden aanvullende opties, waardoor de kosten mogelijk wel gedekt worden. Maar de meeste verzekeraars komen pas in actie, als het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken verslechterd. Dat is nu nog niet het geval. In heel Oostenrijk is het code groen.

Bron • RTL Z