Cryptocurrency

Britse tv-ster klaagt Facebook aan vanwege bitcoinscams

23 april 2018 11:59

Britse tv-ster klaagt Facebook aan vanwege bitcoinscams
Martin Lewis (rechts) en echtgenote Lara Lewington

Televisiester Martin Lewis, die Britten op tv advies geeft over geld, klaagt Facebook aan. Oplichters zouden zijn foto gebruiken om mensen cryptovaluta te laten kopen.

Lewis heeft al meerdere keren misleidende advertenties gerapporteerd aan Facebook, maar volgens hem duurt het soms dagen of weken voordat de advertenties worden verwijderd.

Martin Lewis heeft een eigen televisieprogramma over personal finance: The Martin Lewis Money Show. Daarin geeft hij zijn publiek advies over geldzaken: hoe je het beste geld kunt verdienen of juist kunt besparen bijvoorbeeld. Op social media heeft hij ook veel fans: meer dan 500.000 volgers op Twitter en 433.000 op Facebook. 


Een afbeelding die wordt gebruikt in advertenties waarin Martin Lewis onterecht wordt neergezet als bitcoinfan. 

'Genoeg is genoeg'

Als een bekend financieel expert je aanraadt om bepaalde cryptovaluta te kopen, dan stap je er misschien wel sneller in, zullen de oplichters gedacht hebben. En volgens Lewis gebeurt dat ook.

"Genoeg is genoeg", zegt hij. "Elke keer als ik hoor van een nieuw slachtoffer dat is bedrogen doordat ze dachten mijn advies op te volgen word ik misselijk." Een vrouw is zelfs 100.000 pond kwijt, schrijft hij in een blogpost

Waarschuwing kijkers

In 2017 nam Lewis al een video op waarin hij zijn boosheid uitte over de scams en zijn kijkers waarschuwde voor oplichterij.

Oplossing 'niet moeilijk'

Op sociale media zijn in het afgelopen jaar meer dan vijftig verschillende cryptovaluta-advertenties met Lewis' gezicht herhaaldelijk verschenen. Na een jaar 'vechten' tegen Facebook is Lewis er klaar mee, schrijft hij.

Een oplossing vinden zou toch niet zo moeilijk moeten zijn, stelt de tv-ster. Hij plaatst nooit advertenties op Facebook, dus alle advertenties mijn zijn naam of foto erin kunnen verwijderd worden.


Een advertentie die leidde naar een website waarop mensen werden opgelicht. 

Elon Musk ook slachtoffer van scams

Lewis eist een financiële schadevergoeding van Facebook, maar zegt al het geld dat hij ontvangt te doneren aan anti-scamorganisaties.  

De Britse tv-ster is bij lange na niet de enige beroemdheid die misbruikt wordt voor cryptovaluta-advertenties. Elon Musk wordt ook met regelmaat onterecht neergezet als ether-fan op Twitter.

Maatregelen

Facebook en Twitter hebben eerder maatregelen aangekondigd om (misleidende) advertenties met betrekking tot cryptovaluta en initial coin offerings (ico's), zoals beursgangen van cryptomunten worden genoemd, tegen te gaan. Dat soort reclames zijn in principe verboden op de platforms.

Maar een slimme oplichter krijgt zijn advertenties soms toch nog op de platforms, door bijvoorbeeld simpelweg woorden als 'ico' en 'bitcoin' te vermijden. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen