Cryptocurrency

Bitcoin minen in Nederland te duur? Cryptofarms lopen als een trein

Gert-Jan Verstegen • 20 december 2017 11:50 @GJVerstegen

play 13 min

Wie dacht dat bitcoins delven alleen rendabel was in landen waar de elektriciteitsprijs laag ligt, heeft het mis. Met de huidige koers zijn de investeringen in apparatuur zo terugverdiend, zegt Jonas Harrewijn.

Harrewijn (26) verkoopt en verhuurt ruimte in zijn 'farms', ruimtes volgepropt met dure computers, aan mensen die cryptocurrencies willen minen. Ook zelf delft hij nog cryptocurrencies, begonnen vanuit een eigen interesse lopen de zaken als een trein.

Harrewijn biedt meteen zijn excuses aan voor de hitte op zijn kantoortje, gevestigd op het bedrijf van zijn schoonouders. Daar draaien een aantal nieuwe miners, een soort computers die cryptocurrency als bitcoins vergaren. Harrewijn test de apparatuur die net is aangeschaft door klanten voor hij die plaatst in één van zijn twee farms.

Wat is minen?

Om het netwerk achter een cryptomunt als de bitcoin draaiende te houden, werken over de hele wereld computers samen. Deze computers verwerken alle transacties en voeren zware berekeningen uit. Dat kost een hoop elektriciteit. In ruil voor het werk en de investering krijgen de miners een stukje bitcoin.

In de begindagen van de bitcoin kon je je normale desktop of laptop het werk laten doen. Maar de berekeningen zijn inmiddels zo zwaar geworden, dat het alleen nog rendabel is om met specifieke apparatuur, miners, te delven.

Uitverkocht

Een paar maanden geleden zegde hij zijn baan als financieel administrateur op, om fulltime aan de slag te gaan met zijn eigen bedrijf Crypto Mining Services en webshop Cryptowinkel. Een webwinkel die voor de komende twee maanden zo goed als uitverkocht is, omdat er door de hoge koers van de bitcoin een run is ontstaan op computers die kunnen minen.

Toch willen de meeste klanten de apparatuur niet thuis neerzetten. De hitte en het gezoem zorgen volgens Harrewijn regelmatig voor boze echtgenoten. Voor een maandbedrag tussen de 120 en 150 euro, afhankelijk van de miner, kun je ruimte huren in de farms. Inmiddels staan er zo'n 700 miners in zijn datacenters. Die leveren dagelijks tussen de 8 en 45 euro op.

Rendabel minen

De meeste kosten gaan naar elektriciteit. Niet alleen om de miners continu zware berekeningen te laten doen, maar ook voor de koeling. Veel mensen denken dat de elektriciteit hier te duur is om rendabel cryptocurrency binnen te harken. Maar daar klopt volgens Harrewijn niets van, zeker niet met de huidige koersen.

Pas als de bitcoin weer onder de 5000 euro zakt, wordt het oninteressant om te minen in Nederland. Dat ziet de jonge ondernemer niet snel gebeuren. Hij geeft toe dat investeren in mining apparatuur een vorm van speculeren is, maar heeft het volle vertrouwen dat cryptocurrency het goed blijven doen.


De exacte locatie van de farms houdt Harrewijn geheim. Als bewijs dat zijn farms niet in China staan, stuurde hij een foto van hemzelf in de farm met de krant van die dag.

Rooskleurige toekomst

Harrewijn wil dan ook niets liever dan groeien met zijn bedrijf. Nu moet hij te vaak 'nee' verkopen, omdat hij tijd en handen tekort komt. Met het aannemen van personeel, nieuwe locaties en grotere voorraden wil hij volgend jaar flinke stappen zetten.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen

Gerelateerde artikelen