Cryptocurrency

Moederbedrijf New Yorkse beurs lanceert bitcoinfutures

23 september 2019 14:41

Een bitcoinmonument in Slovenië. Beeld © EPA

Vanaf vandaag is het mogelijk om bitcoinfutures te verhandelen die ook daadwerkelijk in bitcoin worden uitgekeerd. Futures zijn een middel waarmee beleggers kunnen speculeren op koersstijgingen of -dalingen.

Een future is een contract waarmee je afspreekt op een bepaald tijdstip in de toekomst tegen een vastgestelde prijs een bepaald product af te nemen. Bitcoinfutures zijn niet helemaal nieuw, maar het is wel voor het eerst dat er ook daadwerkelijk in bitcoins wordt uitbetaald.

Crypto aantrekkelijker voor bedrijven en beleggers

De futures zijn verhandelbaar zijn bij Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de beurs in New York. Daarmee gaat ICE de concurrentie aan met CME, de derivatenbeurs in Chicago. CME biedt al sinds 2017 bitcoinfutures aan, maar een groot verschil is dat je daar dus uiteindelijk gewoon weer dollars gestort krijgt, en geen bitcoins.

Door de stap van ICE moeten cryptomunten makkelijker verhandelbaar worden en aantrekkelijker worden gemaakt voor bedrijven, consumenten en beleggers op Wall Street. De handel in de bitcoin kan erg volatiel verlopen en dat zorgt ervoor dat veel beleggers terughoudend zijn met investeringen in dergelijke digitale munten.

Eerste handel: 10.115 dollar

De eerste bitcoinfuture ging voor 10.115 dollar voor 1 bitcoin over de toonbank. De belegger in kwestie gaat er dus vanuit dat de waarde van de cryptomunt gaat stijgen. De koers van de bitcoin schommelt nu namelijk rond de 9960 dollar.

Bron • RTL Z