Cryptocurrency

Bitcoin door het dak: koers stijgt in uur tot bijna 5000 dollar

02 april 2019 08:24

Een wisselkantoor voor cryptocurrencies in het Poolse Krakow. Beeld © Getty Images

De koers van bitcoin en andere cryptovaluta is in een uur tijd fors in waarde gestegen. De koers van bitcoin schoot in een uur tijd ruim 15 procent omhoog, volgens gegevens van de site Coinmarketcap.

Deze site publiceert de gewogen gemiddelden van koersen van meerdere handelsplatformen. Ook de koersen van ether, ripple, eos en litecoin stegen met minimaal vijf procent. Inmiddels is de koers van bitcoin al weer iets teruggevallen.

Koersschommelingen

Plotselinge koersschommelingen als deze kunnen ook worden veroorzaakt als een partij een grote koop- of verkooporder heeft geplaatst, schrijft Bloomberg.

Omdat de cryptovaluta op meerdere platforms wordt verhandeld, kan een transactie op één beurs voor een groot effect zorgen. Als andere beleggers volgen, kan een partij op deze manier een forse koersschommeling veroorzaken. 

Uit een analyse van handelsactiviteiten op 81 platforms bleek onlangs dat bijna 95 procent van alle handel in bitcoins kunstmatig is

Hoogste niveau in vier maanden

De koersstijging van vandaag is de grootste sinds het laatste kwartaal van 2017, schrijft website CoinDesk. De koers tikte even de 4900 dollar aan, het hoogste niveau in vier maanden tijd. 

De plotselinge koerssprong ging vergezeld van grote hoeveelheden handelstransacties, meldt CoinDesk op basis van eigen data.

Koers stijgt

Dat was de periode dat de bitcoinkoers tot 20.000 dollar steeg. Die raakte vervolgens in een vrije val. Het is onduidelijk wat de forse koersbeweging heeft veroorzaakt. Na een rustig begin van het jaar, steeg de koers halverwege februari tot bijna 4000 dollar.

Die stijging werd mede veroorzaakt door een aankondiging van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan dat het ook met een eigen digitale munt komt

Bron • RTL Z