Cryptocurrency

Amerikaanse bank JP Morgan komt met eigen cryptomunt

14 februari 2019 16:35

Jamie Dimon, ceo van JPMorgan. Beeld © Getty Images

JP Morgan komt met een eigen cryptomunt, de JPM Coin. Het is hiermee de eerste grote Amerikaanse bank. Met die digitale munt gaat de bank een gedeelte van het betalingsverkeer tussen zakelijke klanten regelen. Over een paar maanden start de eerste proef.

De bank zou de eigen cryptomunt direct willen linken aan de waarde van de Amerikaanse dollar, zodat de munt minder gevoelig is voor koersschommelingen dan andere cyptocurrencies, meldt CNBC.  

Minder tijdsverlies

JP Morgan verwerkt dagelijks meer dan 6 miljard euro voor bedrijven. Die transacties nemen tijd in beslag en de bank wil daar vanaf. Daar komt de blockchaintechnologie om de hoek kijken en hiervoor is een cryptomunt nodig.  

Klanten van de bank kopen voor dollars de JPM Coin en daarmee kunnen ze vervolgens transacties doen via de blockchain. Na die transacties worden de JPM Coins vernietigd en krijgen klanten een evenredig aantal dollars terug.

Snelle betaling tussen banken 'interessanter'

Dennis de Vries, bij KPMG verantwoordelijk voor de dienstverlening op het gebied van blockchaintechnologie, spreekt van een 'prachtige ontwikkeling' maar plaatst ook een kanttekening: "Het is een experiment binnen de bank. Klanten bij een zelfde bank krijgen hun geld al snel. Interessanter wordt het als je dit over banken heen tilt."

Nu doen internationale betalingen er soms drie tot vijf dagen over. "Als gewone klant heb je vaak geen idee wat voor circus er op gang komt op het moment dat je een transactie doet." 

'Bitcoin frauduleus'

Wat de stap van JP Morgan opvallend maakt, is dat de bank, en dan met name ceo Jamie Dimon, altijd kritiek had op cryptomunten, omdat zij te veel risico's met zich mee zou brengen. Dimon had vooral geen goed woord over voor bitcoin dat hij een 'frauduleus middel' noemde. 

Woorden die hij later weer terugnam omdat hij wel in de blockchaintechnologie gelooft en omdat steeds meer bedrijven hier gebruik van maken. JP Morgan is om een reactie gevraagd maar was niet in staat direct te reageren. 

Bron • RTL Z