Cryptocurrency

Bitcoin en andere crypto's hard omlaag: min 12 procent

Paul le Clercq • 07 december 2018 10:47 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Cryptomunten zitten weer in de hoek waar de klappen vallen. De koers van bitcoin stond vanochtend even onder de 3400 dollar, een kleine 3000 euro. Dat is het laagste punt sinds september vorig jaar. Ook andere crypto's dalen hard in waarde.

Met de koersdalingen zet het verval sinds medio december vorig jaar door. Toen betaalde je even bijna 20.000 dollar voor een bitcoin. Inmiddels is dat zo'n 83 procent minder.

Vooral de afgelopen drie weken ging het hard. In de laatste 24 uur daalde de koers zelfs met 12 procent.

Beurswaakhond VS

De Amerikaanse beurswaakhond SEC stelde gisteren de goedkeuring van een ETF op bitcoin uit. Met een ETF kun je op een indirecte manier in een financieel product beleggen, dus zonder het onderliggende product zelf te kopen.

De SEC zegt nu tot eind februari volgend jaar nodig te hebben. 

Regulering

Ondertussen werken leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan regulering van cryptomunten. Die zouden fraude moeten voorkomen en consumenten moeten beschermen.

Veel aanhangers van crypto's zijn juist gecharmeerd van het feit dat er nauwelijks regulering is.

261 miljard in rook op

De totale waarde van alle bitcoins bij elkaar is nu minder dan 60 miljard dollar. In vergelijking met het hoogtepunt vorig jaar is er bij bitcoin 261 miljard dollar aan waarde in rook opgegaan. Destijds was de marktwaarde van alle bitcoins meer dan die van Shell. Maar inmiddels is de waarde vergelijkbaar met die van Heineken.

In de lijst van grootste cryptomunten blijft Bitcoin verreweg de belangrijkste. De marktwaarde is ruim de helft van de totale waarde van alle cryptomunten.

Ether min 94 procent

Ook de koersen van ripple en ether, de tweede en derde munt qua marktwaarde, dalen flink. Een ripple kost nu minder dan 0,30 dollar, dat is 92 procent minder dan de top van begin dit jaar.

Ether kost minder dan 85 dollar, oftewel een daling van 94 procent ten opzichte van de hoogste koers, die medio januari werd neergezet.

Bron • RTL Z