Cryptocurrency

Bitcoin even onder de 4200 dollar: laagste punt sinds september 2017

Paul le Clercq • 23 november 2018 11:36 @Paul_le_Clercq

Beeld © Getty

Vanochtend vroeg zakte de prijs van een bitcoin even onder de 4200 dollar. Op dat niveau heeft de virtuele munt al sinds eind september vorig jaar niet gestaan.

Zo mooi als het vorige jaar was voor beleggers in cryptomunten, zo dramatisch verloopt 2018. De koers van bitcoin, verreweg de belangrijkste cryptomunt, is dit jaar al met tweederde gedaald.

Medio december vorig jaar bereikte de koers van de meeste crypto's een hoogtepunt, met een prijs van een kleine 20.000 dollar voor een bitcoin. Inmiddels krijg je bijna 80 procent minder voor je munten.

Ether en Ripple

Ook de koers van ethereum, in grootte de derde op de lijst van crypto's, staat rond het laagste niveau in tijden. Vanochtend kostte een ether rond de 120 dollar. De munt stond voor het laatst op zo'n laag niveau in mei vorig jaar.

Ripple, na bitcoin de grootste cryptmunt, daalde vandaag even tot onder de 0,40 dollar. Dat is het laagste punt sinds medio september van dit jaar. 

Geringe beurswaarde

Inmiddels zijn de koersen van cryptocurrencies iets aangetrokken in vergelijking met vanochtend, maar nog altijd ligt de prijs van een bitcoin rond het laagste niveau in veertien maanden tijd.

Er zijn nog maar drie cryptomunten waarvan de totale waarde van alle in omloop zijnde munten meer dan 10 miljard dollar is, met de bitcoin als verreweg de grootste. De totale waarde van alle bitcoins is twee keer zo hoog als die van de nummers twee, drie, vier en vijf samen. Sterker nog, de marktwaarde van alle bitcoins is 15 procent meer dan alle andere cryptomunten op de lijst die coinmarketcap bijhoudt bij elkaar. Op de lijst staan meer dan 2000 cryptomunten.

Van nog maar tien muntsoorten ligt de waarde wereldwijd boven de 1 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met de beurswaarde van Nederlandse midkapfondsen als PostNL.

Regulering

Het is moeilijk aan te geven waarom de koersen van cryptomunten nu dalen. Mogelijk heeft dat met vrees voor regulering van crypto's door centrale banken te maken. Eind vorige week deelde de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, de eerste straffen uit aan cryptobedrijven die hun initial coin offerings (ICO's) niet hadden geregistreerd.

Als een van de voordelen van cryptomunten noemden voorstanders eerder het gebrek aan 'bemoeizucht' door autoriteiten.

Bron • RTL Z