Cryptocurrency

Crypto's verder onderuit: bitcoin daalde dit jaar al bijna tweederde

19 november 2018 16:04

Bitcoin-replica's van chocolade: minder waard dan de echte, maar wel lekkerder. Beeld © EPA

De koersen van cryptomunten blijven maar dalen. Ook vandaag worden bijna alle cryptomunten minder waard en daarmee wordt de dalende lijn sinds half december vorig jaar doorgetrokken.

Beleggers in crypto's beleven dan ook een bijzonder slecht jaar. Voor een bitcoin krijg je nu zo'n 63 procent minder dan aan het begin van het jaar.

De afgelopen 24 uur daalde de koers 7 procent en sinds vorige week woensdag is het verlies al 17 procent. Als je op het hoogtepunt, net elf maanden geleden, in bitcoins was gestapt, dan heb je al zo'n 75 procent van je inleg verspeeld.

-7 procent in 24 uur 

Van de honderd grootste cryptomunten is de koers van 92 in het afgelopen etmaal gedaald. Bitcoin is nog altijd de belangrijkste digitale munt. Maar ook de koersen van andere munten zijn fors in elkaar gezakt.

Zo daalden Ripple en bitcoin cash eveneens met 7 procent in waarde, terwijl Ethereum al circa 12 procent verloor. De meeste kleinere crypto's dalen eveneens met dubbele cijfers.

Oorzaak daling onbekend

Vorige week daalde de waarde van alle bitcoins voor het eerst sinds oktober 2017 onder de 100 miljard dollar. Inmiddels zijn ze nog maar 92 miljard dollar waard. 

Handelaren en analisten weten nog altijd niet de hand te leggen op de oorzaak van de prijsdaling. Mogelijk speelt OKEx uit Hongkong, een van 's werelds grootste handelsplatformen in cryptomunten, hierin een rol.

Het maakte onlangs bekend de contractvoorwaarden te wijzigen zonder daarvoor de markt vooraf te informeren. Dit zadelde een aantal handelaren op met aanzienlijke verliezen.

Marktwaardes van 10 miljard dollar 

Ripple en ethereum zijn de enige twee andere crypto's die meer dan 10 miljard dollar waard zijn. Daarmee zijn deze twee vergelijkbaar met de marktwaarde van Nederlandse beursfondsen als AkzoNobel en DSM.

De nummer vier op het lijstje, bitcoin cash, is net zoveel waard als ASR. De nummer vijf, Stellar, is minder waard dan Vopak. Als je op het lijstje van grootste digitale munten kijkt, dan zijn er maar twaalf meer dan 1 miljard dollar waard.

Bron • RTL Z / ANP