Cryptocurrency

Sinterklaas kapoentje, bitcoins in je schoentje…

Gert-Jan Verstegen • 14 november 2018 14:53 @GJVerstegen

Geen chocolademunten, maar bitcoins in je schoen. Beeld © Getty

Of het sinterklaascadeau na 5 december nog wat waard is, dat is maar de vraag. Maar het is wel het ideale cadeau voor cryptofans: Cryptokado. Het is een cadeaubon waarmee de ontvanger bitcoins, ethereum of ripplemunten kan kopen.

Coingarden

Het is weer eens wat anders dan een paar sokken, krasloten of een bioscoopbon. Cryptomunten in je schoentje of in de juten zak. Het bedrijf Coingarden zit achter de nieuwe cadeaubon.

Dat bedrijf probeert het makkelijk te maken om cryptomunten te kopen en te verkopen. Geen gedoe met offline wallets die urenlang moeten synchroniseren of buitenlandse sites waar je maar hoopt dat de cryptomunten daadwerkelijk worden bijgeschreven. Coingarden beheert jouw wallet.

Alleen online

Coingarden verkoopt een fysieke cadeaubon met een waarde van 25 euro. Daar krijg je op het moment van schrijven 0,00453789 bitcoin voor. Er is ook een digitale variant. Dan kan ook worden gekozen voor een bon van 15, 50 en 100 euro. De bon is alleen in te wisselen bij Coingarden.

De bedenkers kwamen op het idee, omdat ze vaak de vraag kregen hoe cryptomunten kopen voor iemand anders. "We staan niet toe dat je bitcoins voor iemand anders koopt. Dat geeft witwasmogelijkheden. Maar als we het koppelen aan een cadeaubon, dan kan het wel", vertelt mede-eigenaar Pieter Poorthuis. De ontvanger moet bij het inwisselen van de bon zich wel legitimeren door een iDeal-betaling van één eurocent te doen.

Cryptokado wordt voorlopig alleen via de eigen site verkocht en dus niet bij sigarenboeren en supermarkten. "Er zijn wel al winkels geïnteresseerd, maar onze doelgroep zit online."

Speculeren

De koers van de bitcoin is al een aantal maanden vrij stabiel rond de 5500 euro. Heel wat rustiger dan de decembermaand vorig jaar, toen de koers schommelde tussen de 8000 en 17.000 euro. Wie toen anderhalve week na pakjesavond zijn bitcoins verkocht, had zijn inleg bijna verdubbeld. De koers is sindsdien niet meer zo hoog geweest.

Mocht de ontvanger nou totaal niet zitten te wachten op dit soort gespeculeer, dan kan die zijn bitcoinmunten meteen weer terugwisselen naar euro's. Let wel op: bij zowel aankoop als verkoop wordt 2 procent commissie ingehouden.

Wat heeft de bitcoin ons eigenlijk opgeleverd?

De bitcoin bestaat 10 jaar en dus dook Roland Koopman in de zin en onzin van de munt.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen