Cryptocurrency

Bitcoinminende elektriciteitsdief gaat voor 3,2 miljoen het schip in door OM

Matthias Pauw • 24 oktober 2018 14:41 @mattpauw

Beeld © AFP

Het OM heeft onterecht 585 bitcoin in beslag genomen van een wietteler en elektriciteitsdief die in 2014 werd opgepakt. Het is wel balen voor de dief: hij krijgt zijn bitcoins niet terug maar een bedrag in euro's en maakt zo een verlies van bijna 3,2 miljoen euro.

De man runde een illegale wietkwekerij en tapte ook nog eens stroom af. Met die stroom liet hij niet alleen zijn plantjes groeien, maar hij gebruikte het ook om bitcoins te minen.

Omdat hij daardoor voordeel haalde uit illegale activiteiten nam het OM zijn 712 bitcoins in beslag.

Waarde van 2014

Het hof oordeelde vandaag dat slechts van 127 bitcoins kon worden bewezen dat ze ook daadwerkelijk met gestolen stroom werden gemined en de rest moet dus worden teruggegeven aan de crimineel.

Maar de wietkweker trekt aan het kortste eind, want hij krijgt geen bitcoins terug maar euro's. Het bedrag dat hij krijgt teruggestort is gebaseerd op de waarde van de bitcoin ten tijde van het beslag in oktober 2014: 286 euro.

Voor 3,1 miljoen het schip in

Voor de 585 onterecht afgenomen bitcoins krijgt hij daarom slechts 157.179,55 euro. De huidige marktwaarde van de cryptovaluta is ruim 3,3 miljoen euro, omdat de koers tegenwoordig op ruim 5670 euro staat. Met andere woorden: de energiepikkende bitcoinminer maakt een verlies van 3,16 miljoen euro op de actie van het OM.

De man moet ook 108 uur taakstraf verrichten en krijgt een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Het laatste woord is niet gezegd

"Over die bitcoins is het laatste woord nog niet gezegd", zegt Rob Frijns, de advocaat van de man. De interne richtlijn van het OM schrijft voor dat ze in beslag genomen bitcoins direct te gelde moeten maken. 

Dat is niet gebeurd. De bitcoins zijn in februari in beslag genomen maar volgens Frijns pas in oktober te gelde gemaakt.  

Het gebeurt wel vaker dat het OM iets in beslag neemt, bijvoorbeeld een auto, en die vervolgens verkoopt. "Dan is ook niet altijd iedereen blij als er een geldbedrag wordt terugbetaald", zegt Frijns. "Als het hierbij blijft zal ik met mijn cliënt overleggen over eventuele vervolgstappen."

Bron • RTL Z