Cryptocurrency

'Dirk Scheringa overweegt gang naar rechter na cryptodrama'

20 oktober 2018 16:03

Beeld ©

Voormalig DSB-bankier Dirk Scheringa overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de ondernemers achter cryptobedrijf ICO Headstart.

Het was vorig jaar al een verassende move: voormalig topbankier van DSB zou het gezicht worden van een nieuw cryptobedrijf dat zich bezighield met initial coin offerings: beursgangen in de cryptowereld.

Het bedrijf, ICO Headstart, zou advies gaan geven aan beleggers en daarnaast zelf ook beleggingsfonds beginnen. Hoewel Scheringa nog wat bij te leren had op cryptogebied, kwam zijn bekendheid het bedrijf erg van pas.

Initial Coin Offering

Een ico is een manier om geld op te halen, een soort beursgang, voor cryptobedrijven. Voor beleggers is het interessant omdat zij vroegtijdig aan boord zijn. In ruil voor een investering krijgen ze vaak coins van het bedrijf, die vervolgens verhandeld kunnen worden. 

Het nadeel van een ICO is dat het, in tegenstelling tot een gang naar de aandelenbeurs (initial public offering), veel minder transparant is. Iets basaals als een prospectus is bijvoorbeeld niet verplicht. Als ondernemingen er met je geïnvesteerde geld vandoor gaan heb je meestal geen poot om op te staan. 

Maar het bleek allemaal te mooi om waar te zijn, zoals dat wel vaker zo is in de wereld van ICO’s en cryptocurrencies, waar de regulering tot nu toe nog minimaal is. 

In de eerste investeerdersronde werd 11 miljoen euro opgehaald. Maar wat er met dat geld gebeurd is, is onduidelijk, blijkt uit een reconstructie van het Algemeen Dagblad.

'Gedegradeerd tot adviseur'

Scheringa zelf werd na een maand al 'gedegradeerd tot adviseur'. Toen hij na zeven maanden nog altijd geen inzicht kreeg in de cijfers of antwoord had op zijn vragen, stopte hij ermee.

Inmiddels overweegt Scheringa naar de rechter te stappen. Hij is niet alleen. Ook andere gedupeerden willen juridische stappen ondernemen.