Cryptocurrency

Goldman Sachs gelooft niet meer in crypto: koersen hard onderuit

Paul le Clercq • 06 september 2018 09:14 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Beleggers dumpen cryptomunten nu de grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs plannen voor handelen in cryptomunten heeft laten vallen. Bitcoin verloor de afgelopen 24 uur ruim 12 procent, het koersverlies van andere crypto's is nog groter.

Bitcoin, ethereum, ripple en andere cryptomunten dalen sinds gisteren hard. Beleggers schrikken van berichten dat Goldman Sachs niet verder gaat met het introduceren van een nieuw onderdeel dat zou moeten focussen op de handel in cryptomunten.

De zakenbank vindt dat er nog onzekerheid is over de regelgeving voor cryptomunten. Het zou verder ook lastiger zijn om het handelen in cryptomunten mogelijk te maken.

Bijna alle crypto's dalen

De koers van bitcoin daalde de laatste 24 uur met bijna 13 procent, die van ripple met ruim 14 procent en die van ethereum zelfs met meer dan 20 procent. Bijna alle cryptomunten dalen in waarde: onder de 100 grootste crypto's zijn maar drie winnaars.

Afgelopen maand wees de Amerikaanse beurswaakhond SEC plannen voor een beleggingsfonds in bitcoins af. De SEC maakte zich zorgen over fraude en mogelijke manipulatie.

Forse daling sinds december

Augustus was ook een slechte maand voor cryptobeleggingen. Zo daalde de koers van bitcoin toen in drie weken tijd met een kwart tot rond de 6000 dollar. Sindsdien krabbelden de koersen van bitcoin en andere crypto's wat op, maar inmiddels is het grootste deel van dat herstel weken weer tenietgedaan.

Cryptomunten zitten sowieso al sinds medio december vorig jaar in een vrije val. Zo kelderde de koers van bitcoin sinds het hoogtepunt van net iets onder de 20.000 dollar met twee derde. De totale marktkapitalisatie van alle crypto's daalde volgens CoinMarketCap zelfs nóg meer: met meer dan 70 procent.

Bron • RTL Z