Cryptocurrency

Dalende interesse cryptocurrencies raakt chipmaker Nvidia

17 augustus 2018 16:07

Beeld © Getty

Nvidia heeft het afgelopen kwartaal 'maar' 18 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) verdiend met de verkoop van videokaarten voor het genereren van cryptocurrencies. Dat is flink minder dan de verwachte 100 miljoen dollar.

Aan het begin van dit jaar zei Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang nog dat zijn bedrijf de vraag naar zijn videokaarten door de populariteit van het minen, het genereren van cryptocurrencies, nauwelijks kan bijhouden.

Het kwartaal ervoor leverde de verkoop van videokaarten voor cryptocurrencies nog 289 miljoen dollar op, bijna een tiende van de totale omzet. 

Minen

Videokaarten worden gebruikt voor het minen van cryptocurrencies. Dit proces vergt veel rekenkracht, en videokaarten waar normaal gesproken games mee worden gespeeld blijken hiervoor zeer geschikt te zijn. 

Wat is minen?

Om het netwerk achter een cryptomunt als de bitcoin draaiende te houden, werken over de hele wereld computers samen. Deze computers verwerken alle transacties en voeren zware berekeningen uit. In ruil voor het werk en de investering krijgen de miners een stukje bitcoin.

In de begindagen van de bitcoin kon je je normale desktop of laptop het werk laten doen. Maar de berekeningen zijn inmiddels zo zwaar geworden, dat het alleen nog rendabel is om met specifieke apparatuur te delven.

Maar de laatste maanden is de interesse in cryptocurrencies afgenomen, zo laten de flink dalende prijzen van populaire digitale munten als bitcoin en ethereum zien. 

Ongebruikelijke lift

Huang stelt dat Nvidia de afgelopen kwartalen van de 'ongebruikelijke lift' van cryptocurrencies heeft geprofiteerd, maar dat het nu nauwelijks meer iets toevoegt aan de omzet.

De totale omzet over het afgelopen kwartaal bedraagt 3,12 miljard dollar, iets lager dan wat de analisten hadden verwacht maar nog steeds 40 procent meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het overgrote deel van de inkomsten (1,8 miljard dollar) wordt verdiend met de verkoop van gamevideokaarten voor pc's en laptops.

Het aandeel van Nvidia zakte na de presentatie van de cijfers een paar procent, maar de prijs per aandeel ligt nog steeds 61 procent hoger dan een jaar geleden.

Bron • RTL Z