Cryptocurrency

Bitcoin op laagste punt, maar deze investeerder voorziet groeispurt

28 juni 2018 13:46

Marc van der Chijs Beeld © Youtube / Vermogens in Nederland

Bitcoinmiljonair en -investeerder Marc van der Chijs voorspelde in april dat de bitcoin deze maand een nieuwe all time high zou bereiken. Hij kreeg geen gelijk: zondag bereikte de prijs het laagste punt van dit jaar.

Het koersverloop van de bitcoin proberen te voorspellen is zelden een goed idee. Tal van media en experts verklaarden de munt in de afgelopen jaren al dood. Onterecht: de bitcoin bestaat nog, net als honderden altcoins. Sommige bitcoinenthousiastelingen voorzagen juist gouden bergen op de korte (en lange) termijn, al blijkt de werkelijkheid tot nu toe iets minder rooskleurig.

Niet hoogste, maar laagste punt

Zo ook bitcoinmiljonair en -investeerder Marc van der Chijs, die de Chinese versie van Youtube oprichtte. In april van dit jaar wist hij het zeker: de bitcoin zou in juni een nieuwe all time high bereiken, boven de 20.000 dollar dus. Niks bleek minder waar. Op zondag bereikte de koers een jaardieptepunt van 5786 dollar.

Miniatuurvoorbeeld

"Mijn verwachting was dat institutionele beleggers zouden instappen", reageert van der Chijs. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben volgens hem de sprong nog niet gewaagd, omdat er voor deze beleggers nog te weinig goede manieren zijn om bitcoins veilig en volgens de regels te bewaren. Zodra dat meer voor handen is, is de drempel een stuk lager, denkt hij.

Toch optimistisch

Meer regulering van de cryptomarkt zal de institutionele beleggers ook over de streep kunnen trekken, aldus de investeerder. Een andere reden voor de lage koers: er is weinig liquiditeit in de markt, signaleert van der Chijs. "En Azië is uitgestapt. Hiervoor was Korea veel actiever bijvoorbeeld."

Toch blijft hij optimistisch. "We staan aan de vooravond van een groeispurt." Het is niet de vraag of maar vooral wanneer de institutionele beleggers instappen, zegt van der Chijs.

Geloof in technologie

Van der Chijs' optimisme over de bitcoinkoers komt vooral van zijn geloof in de technologie achter de cryptovaluta. Als voorbeeld noemt hij het Lightning Network.

"In de toekomst ga je naar Youtube en kun je een fractie van een cent betalen met het Lightning Network, om zo reclames te omzeilen. Het is een soort legale adblocker. Ik geloof ook dat de subscription wall gaat vervallen. Je zou zo per artikel automatisch kunnen betalen."

Of zijn andere voorspelling, de bitcoin op 40.000 dollar voor het einde van het jaar, wel uit gaat komen, durft Van der Chijs niet meer te zeggen.

Bron • RTL Z