Cryptocurrency

AFM waarschuwt opnieuw voor crypto's: 'Zeepbel ligt op de loer'

12 april 2018 20:36

Het hoofdkantoor van de AFM in Amsterdam. Beeld © ANP

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt opnieuw voor investeringen in cryptocurrency's en Initial Coin Offerings. Een klassieke zeepbel of oplichting ligt op de loer stelt het. "En dan verliezen meer dan een half miljoen Nederlanders een deel van hun vermogen."

De AFM roept in het vandaag gepubliceerde jaarverslag op tot nieuwe waakzaamheid en zal consumenten blijven waarschuwen voor crypto's, ico's en futures op Bitcoins. Bij dit laatste wordt een prijs afgesproken waarvoor je in de toekomst koopt of verkoopt.

Hiermee speculeer je dus op de koers van in dit geval bitcoins en die verloopt bij vlagen grillig. Zo schoot de koers vandaag in enkele minuten tijd van 6800 dollar (5515 euro ) naar ruim 8000 dollar om vervolgens weer iets terug te zakken. Wie kijkt naar de bitcoinkoers van de afgelopen twaalf maanden ziet hoge pieken, maar ook diepe dalen. 

Volledige inleg verliezen

Volgens de AFM kan de 'hype' rondom crypto's en ICO's 'investeerders verblinden voor de risico's die verbonden zijn aan deze producten'. En 'investeerders lopen dan een hoog risico op het verliezen van hun volledige inleg'. 

Samen met de Europese toezichthouder (ESMA) onderzoekt de beurswaakhond of er regulering voor cryptomunten moet komen. Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de cryptohandel en ico's aan banden leggen.

In een brief aan de Tweede Kamer liet hij begin vorige maande weten dat hij een voortrekkersrol in Europa bij het opstellen van regels voor cryptovaluta. "Ik zal mij daarbij actief in Europees verband inzetten om cryptovaluta aan regels te binden om ongewenste verschijningsvormen aan te pakken", aldus Hoekstra.  

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z