Cryptocurrency

EU legt speculeren aan banden, strengst voor cryptomunten

27 maart 2018 16:56

Beeld © Getty

Er komen in de hele Europese Unie beperkingen voor het gokken met CFD's en binaire opties. De maatregelen zijn het strengst voor speculeren in cryptomunten.

De maatregelen worden getroffen door de ESMA, de Europese financieel toezichthouder. Het gaat om het beperken van het op de markt brengen en verkopen van CFD's aan particuliere beleggers.

Hefboom

CFD staat voor Contract for Difference. Daarmee kun je inspelen op koersstijgingen of -dalingen van bijvoorbeeld aandelen, een index of een cryptomunt. Bij CFD's werk je met een hefboom, waardoor je met een relatief klein bedrag een veel grotere belegging kunt doen.

Maar een hoge hefboom is ook een nadeel. Je vergroot er immers het risico mee. Je kunt zelfs meer kwijtraken dan je inlegt, legt beurscommentator Janneke Willemse uit.

Hefboom crypto's max 2

Straks mag je bij CFD's bij belangrijke valuta's met een hefboom van dertig werken, maar voor goud en belangrijke aandelenindexen is dat twintig. Voor individuele aandelen mag de hefboom maximaal vijf zijn en voor cryptomunten kan de hefboom slechts twee zijn. Daarmee is de ESMA dus het strengst voor crypto's. 

De ESMA zegt bezorgd te zijn over de bescherming van beleggers, vanwege de complexiteit van CFD's. Naast het beperken van het maximale hefboomeffect komen er nog enkele maatregelen. Daardoor zullen beleggers straks niet meer kunnen verliezen dan hun inleg en zullen ze risicowaarschuwingen krijgen.

Binaire opties verboden

Verder komt er een verbod op de verkoop van zogeheten binaire opties in de hele EU. Het is de eerste keer dat een financieel product in de hele EU wordt verboden.

Bij binaire opties speculeer je of de koers van bijvoorbeeld een aandeel of een index over een bepaalde periode, zoals een uur of een week, hoger of lager zal staan dan nu. Maar op langere termijn kun je geen winst maken, aldus de ESMA. Als je mis gokt, dan verlies je namelijk je hele inleg, terwijl als je goed gokt, je maar negentig procent van je inleg wint.

'Agressief'

Ook marketingactiviteiten voor binaire opties worden verboden. Die vergroten wegens hun 'agressiviteit' de toch al aanzienlijke risico's, vindt de ESMA. Door het zeer speculatieve karakter van de producten spelen reclames volgens de Europese waakhond bovendien in op gokverslavingen.

De ESMA mag maatregelen invoeren voor een periode van drie maanden. Ze beslist voor het verstrijken van die periode of het verbod moet worden verlengd.

Bron • RTL Z