Cryptocurrency

Nederlandse cryptobeleggers: 'gemiddeld 165 procent rendement'

22 maart 2018 16:51

Beeld © ANP

Er zijn meer dan een half miljoen Nederlanders die geld hebben gestoken in cryptomunten, maar de bedragen die zij in munten als bitcoin en ether steken zijn vaak erg beperkt.

​Dat blijkt uit onderzoek van GFK onder 50.000 Nederlanders. Maar liefst 62 procent van de cryptobezitters heeft minder dan 500 euro in de munten zitten en 22 procent heeft zelfs voor minder dan 100 euro gekocht. Voor minder dan een kwart van de mensen geldt dat ze voor meer dan 1000 euro aan munten hebben gekocht.

'Flink rendement'

Van de Nederlandse cryptobeleggers zegt maar een derde op verlies te staan. Opmerkelijk is dat 20 procent van de cryptobeleggers zegt zijn of haar inleg te hebben verdubbeld. Sterker nog: het gemiddelde rendement komt uit op 165 procent. Dat betekent dat beleggers hun geld ruim 2,5 keer zoveel waard zagen worden.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 5 en 19 februari, een periode waarin de koers steeg van een krappe 7000 dollar naar ruim 11.000 dollar.

De laatste maanden is de koers van bitcoin weer flink gedaald. In vergelijking met eind 2017 is de munt nu 38 procent minder waard. Ten opzichte van het hoogtepunt van medio december staat de koers zelfs 56 procent lager.

Al eerder ingestapt

Gezien het hoge rendement dat cryptobeleggers zeggen te hebben gemaakt zou je verwachten dat veel al voor eind november zijn ingestapt, of in een periode van acht dagen begin februari toen de koers onder het huidige niveau stond. Het GFK heeft daar geen onderzoek naar gedaan.

Uitgaande van een gemiddeld rendement van 165 procent moeten beleggers al voor eind september hun cryptomunten hebben gekocht.

Van alle volwassen Nederlanders zou 4 procent, oftewel 540.000 mensen, geld steken in cryptomunten. Opmerkelijk is dat volgens het onderzoek nog eens twee keer zoveel Nederlanders er in te willen gaan beleggen.

Bron • RTL Z