Cryptocurrency

Nieuwssite laat bezoekers kiezen: reclame of cryptocurrency minen

14 februari 2018 10:28

Beeld © iStock

De Amerikaanse nieuwswebsite Salon geeft bezoekers met een adblocker voortaan de keus: of je zet hem uit en krijgt reclame te zien, of je leent tijdelijk je computerkracht om de cryptocurrency monero te minen.

Salon is één van de eerste grote nieuwswebsites die het het genereren van cryptocurrency's aanbiedt als alternatief voor het tonen van advertenties. Ook de Nederlandse gamewebsite Gamekings laat bezoekers een premium-abonnement bij elkaar minen.

Beide websites maken gebruik van CoinHive, een dienst waarmee je via de browser de cryptocurrency monero minet. Monero is één van de digitale munten die goed te minen valt met normale pc's en laptops in plaats van krachtige miningcomputers.

Gratis content

Het gebruik van adblockers snijdt volgens Salon flink in de reclame-inkomsten. Daarom wil de website een extra optie aanbieden zodat ze toch geld kunnen verdienen aan de mensen die hun gratis verhalen lezen. 

Miniatuurvoorbeeld

"We gebruiken op de achtergrond jouw ongebruikte processorkracht terwijl je onze gratis content bekijkt", schrijft de site. "Er wordt niets op je computer geïnstalleerd en Salon heeft nooit toegang tot jouw persoonlijke informatie of bestanden." Zodra je de website verlaat stopt het minen.

Uitzetten

Als je niet wilt minen, dan moet je je adblocker uitzetten en krijg je reclame te zien. Ook verschijnt er binnenkort een betaalde tablet-app waarmee je Salon steunt en de verhalen reclamevrij kunt lezen. 

Bron • RTL Z