Cryptocurrency

'Cryptovaluta veel minder decentraal dan gedacht'

Bright • 23 januari 2018 16:24 @Bright

Een geldautomaat voor cryptomunten in Hong Kong. Beeld © Getty Images

Cryptomunten zijn veel minder decentraal dan menigeen denkt. Een beperkt aantal beurzen, miners en programmeurs maken de dienst uit, stelt ING econoom Teunis Brosens in een analyse.

Woensdag zal hij deze analyse ook uiteen zetten tijdens een hoorzitting over cryptomunten en initial coin offerings (ICO's) in de Tweede Kamer. Brosens stelt dat 'cryptovaluta's in theorie decentraal van opzet zijn, maar dat zaken er in de praktijk een stuk traditioneler, namelijk meer gecentraliseerd, aan toe gaan'.

Handel via beurzen

De econoom wijst erop dat 70 procent van de handel in cryptovaluta plaatsvindt via cryptobeurzen en dat vier beurzen (Bitfinex, Coinbase, Bitflyer en Bitstamp) goed zijn voor zo’n driekwart van die beurshandel.

Wie via deze beurzen in cryptomunten handelt, belegt in feite in cryptovaluta-derivaten. "Deze beurzen hebben zelf wel een wallet op de blockchain(s). Maar de handelaren op de beurs hebben zelf geen cryptovaluta op de blockchain", aldus Brosens.

Sterke machtsconcentratie

Ook bij de miners en programmeurs is er sprake van een sterke machtsconcentratie. Zo hebben de drie grootste mining-pools bij de bitcoin meer dan de helft van het netwerk in handen en zijn er tien programmeurs die goed zijn voor driekwart van de code-aanpassingen bij de bitcoin. Uiteindelijk zijn er slechts drie programmeurs die veranderingen in de code autoriseren.

Brosens is niet de eerste die erop wijst dat de bitcoin minder decentraal is dan weleens wordt gedacht. Zo waarschuwde Harvard-politicologe Primavera de Filippi er afgelopen najaar in het Duitse Technology Review al voor dat een klein groepje bedrijven bij de bitcoin aan de touwtjes trekt zonder dat ze daarover rekenschap hoeven af te leggen.

Criminele circuit

Door de grote koersschommelingen zijn cryptovaluta volgens Brosens nu ongeschikt als betaalmiddel. Winkeliers die producten willen aanbieden in cryptomunten moeten voortdurend nieuwe prijsstickers plakken. Daarom zijn er volgens de ING-econoom slechts twee bewezen toepassingen van cryptovaluta: als betaalmiddel in het criminele circuit en voor de speculatie.

Brosens is wel positief over de blockchain, omdat die technologie het volgens hem mogelijk maakt om 'in een decentrale context, zonder vertrouwen, op een veilige manier te handelen'.

Hoorzitting

Behalve Brosens zullen woensdag ook afgevaardigden van crypto- en blockchainbedrijven zoals DutchChain, Bitonic en Follow Coin het woord voeren. Ook toezichthouders als De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Marktem en de Autoriteit Consument en Markt zullen hun visie geven tijdens de hoorzitting.

Meer op rtlz.nl:
Zuid-Korea is eruit: legt cryptohandel via banken aan banden

Bron • Bright.nl