Cryptocurrency

Schimmig en populair bitcoinplatform Bitconnect ten onder

17 januari 2018 13:15

Beeld van de enthousiaste presentatie van Bitconnect. Beeld © Youtube

Het nogal verdachte cryptoplatform Bitconnect is per direct gestopt met zijn nogal schimmige leen- en wisseldiensten. Het gevolg: de eigen cryptomunt is vrijwel niets meer waard en beleggers blijven berooid achter.

Volgens Bitconnect heeft het zijn diensten moeten staken door 'slechte publiciteit'. Meerdere experts waarschuwden de afgelopen maanden dat het een pyramidespel was en deze maand raakte het bedrijf in de penarie nadat Britse en Amerikaanse toezichthouders eisten dat het platform zou stoppen met het aanbieden van zijn diensten. Ook de dreiging van de toezichthouders speelde mee in het besluit om het platform te sluiten. 

Zo werkt het

Grofweg werkte Bitconnect zo: je kon je bitcoins omwisselen voor de bitconnectcoins (BCC) die je vervolgens aanhield in je BCC wallet. 

Daarnaast bood het platform nog een investeringsoptie via een speciaal uitleenplatform. Dat werkt zo: je leent je bitconnectcoins (die je dus hebt gekocht met bitcoins) weer uit aan het platform, in ruil daarvoor werd een rendement van gemiddeld 1 procent per dag beloofd. Zo kon je profiteren van koersstijgingen en daarbovenop kreeg je nog eens rente, zo was het idee. De waarde van je uitgeleende BCC's werd weer uitgedrukt in dollars (let op: addertje onder het gras).

Te mooi

Te mooi om waar te zijn? Waarschijnlijk wel. Hoe dan ook: het platform is op stel en sprong gesloten en mensen die geïnvesteerd hadden kunnen fluiten naar hun geld.

Hoewel Bitconnect belooft om het door klanten uitgeleende geld terug te storten tegen een wisselkoers van 1 BCC per 363,62 dollar (279 euro) die is uitgeleend, schiet je daar weinig mee op. Die BCC die je in je wallet krijgt, is namelijk bijna niets meer waard.

Miniatuurvoorbeeld

Klein rekenvoorbeeld: je leent op een bepaald moment voor 1000 dollar aan BCC uit aan het platform. Vandaag krijg je daar (1000 / 363,62 =) 2,75 BCC voor terug. Die 2,75 BCC zijn nu nog maar 40,6 dollar waard. Een verlies van zo'n 960 dollar dus.

Meer op rtlz.nl: Drie gigantische bitcoinblunders ter waarde van honderden miljoenen

Want was de BCC begin januari nog een slordige 450 dollar waard, op het moment van schrijven is dat nog 14,77 dollar. Een verlies van zo'n 97 procent. Geen best begin van het jaar voor BCC-beleggers.

Verdriet en boosheid

Op het Reddit-forum stromen ondertussen de boze en verdrietige reacties binnen, hoewel het niet duidelijk is of het de gebruikers echt gedupeerden zijn. Deze man claimt voor 80.000 dollar het schip in te zijn gegaan zonder dat zijn vrouw er van wist.

Miniatuurvoorbeeld

Ook deze persoon is niet blij met de gang van zaken.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk hier nog wat frivole beelden van Bitconnect.

Bron • RTL Z