Startups

Van scooter tot sms'jes: Nederlandse startups 'hottest' van Europa

Suzanne Blotenburg • 16 augustus 2018 18:44 @suusnl

Robert Vis van sms-dienst Messagebird. Beeld © Messagebird

In een lijst van honderd 'hottest European startups' van het Amerikaanse techmagazine Wired staan tien Nederlandse startups. Ook de stad Amsterdam wordt apart genoemd als één van de betere startupbroedplaatsen van Europa. Echt jonge bedrijven zijn sommigen allang niet meer.

Dit zijn de bedrijven die een eervolle vermelding hebben gekregen van Wired:

1. Fairphone - technologiebedrijf 

Deze telefoonfabrikant werd opgericht in 2013 en maakt duurzame, conflictvrije telefoons. Dat laatste wil zeggen: zonder inmenging van rebellerende strijdkrachten bij het winnen van zeldzame mineralen en metalen die nodig zijn voor het fabriceren van smartphones en zonder dwang- of kinderarbeid.

Deze week haalde het bedrijf nog 2,5 miljoen euro op met crowdfunding. "We willen een voorbeeld zijn voor de industrie en het bewustzijn van consumenten vergroten", zei het bedrijf eerder tegen RTL Z.

2. Felyx - elektrische deelscooters 

Sinds de zomer van 2017 verhuurt Felyx elektrische deelscooters in Amsterdam. Het bedrijf belooft dat er altijd een scooter binnen 3 minuten loopafstand klaar staat. Voor iedere minuut betaal je 30 cent.

Het bedrijf wist inmiddels ook uit te breiden naar Rotterdam, maar loopt ook tegen beperkingen aan. Steden zoals Amsterdam willen een wildgroei aan deelinitiatieven voorkomen en leggen het gebruik daarom steeds vaker aan banden.

Zie ook: Bird brengt e-step naar Nederland, maar rondsjezen mag niet

3. Harver - cv's in een nieuw jasje

Met klanten zoals Netflix, Booking.com en Randstad bouwde Harver inmiddels een behoorlijke naam op. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en ontwikkelt een slim algoritme voor het selecteren van werknemers.

Harver wist al enkele miljoenen aan investeringen op te halen en is bezig met uitbreiding in het buitenland. "Het cv is al 600 jaar oud, dat werkt niet meer. Wij voorspellen hoe geschikt iemand is, uitgedrukt in een percentage. En we worden steeds slimmer", zei ceo Barend Raaff eerder tegen RTL Z.

4. Helloprint - printen zonder tussenpersoon

In 2013 begon Hans Scheffer met zijn online printbedrijf Helloprint. Bedrijven en consumenten kunnen er allerlei dingen laten drukken, zoals visitekaartjes, shirts en vlaggen. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 100 werknemers en haalde meerdere keren geld op.

"We groeien hard, omdat we de tussenpersoon eruit halen", zei Scheffer een tijdje terug tegen RTL Z. "Vroeger had je 'een mannetje' die je drukwerk regelde, bij ons kun je direct zelf bestellen."

5. Hiber - satellieten

Hiber kreeg deze zomer subsidie van de overheid om zijn eerste twee satellieten de ruimte in te kunnen lanceren. Het bedrijf hoopt een internationaal Internet of Things-netwerk op te bouwen: daarbij zijn alle fysieke producten uiteindelijk verbonden aan het internet.

Het bedrijf zorgde er ook voor dat Nederlandse Poolonderzoekers gratis kunnen beschikken over satellietcommunicatie. De Amsterdamse startup, opgericht in 2016, haalde eerder al een bedrag van 8 miljoen euro op bij verschillende investeerders.

6. Hotelchamp - hotelboekingen

HotelChamp opende in 2015 de aanval op dominante boekingssites. Het belooft hotels meer boekingen op de eigen website zonder hoge commissies. Daar zagen verschillende investeerders al brood in.

Hotels zitten volgens de oprichters vaak in hun maag met machtige boekingssites. Niet mee doen is vaak geen optie, meedoen gaat ten koste van de winst. "Hoteliers zijn daarnaast vooral goed in dienstverlening. Ze hebben moeite zich te wapenen tegen de machtige sites en hebben niet de techniek in huis", vertelde Kristian Valk eerder.

7. Messagebird - sms

Niemand gebruikt toch meer sms? Toch haalde het bedrijf van Robert Vis, Messagebird, een investering van ruim 50 miljoen euro op met zijn sms-dienst voor bedrijven. Het is één van de hoogste investeringsbedragen voor een Nederlandse startup ooit. Een echte startup kun je het alleen niet meer noemen, want het bedrijf werd al opgericht in 2011.

"In Nederland hebben we het hoogst haalbare al bereikt. Daar zijn we marktleider en hebben we veel grote klanten", vertelde Vis al eens. "Maar Nederland is gewoonweg een klein land. De Amerikaanse en Azië markt zijn voor ons nog erg belangrijk: daar zit veel potentie."

8. Ophen - centrale spaarrekening

Het Amsterdamse Ohpen dateert zelfs uit 2009. Het bedrijf maakt software voor banken. Elke bank heeft nu zijn eigen computersysteem voor spaarrekeningen, Ohpen wil dat verenigen in één systeem in de cloud.

Het bedrijf werkt al voor banken zoals Aegon, Robeco en de Volksbank en haalde flinke bedragen aan financiering op.

9. Otrium - koopjeswebsite

Modewebsite Otrium lokt klanten door bekende merken met flinke korting te verkopen. Het platform werd in 2015 opgezet en wist al menig koopjesjager te versieren, zowel man als vrouw. Overigens komt er binnenkort ook een outlet voor kinderkleding bij.

Inmiddels telt het platform zo'n 400.000 gebruikers. Bekende ondernemers, waaronder Adriaan Mol en Fred Gehring (oud-Tommy Hilfiger) staken al geld in het bedrijf.

10. Shypple - boekingssysteem voor vracht

Het Rotterdamse Shypple, de hekkensluiter van de lijst, werd in 2016 opgestart door Jarell Habets. Hij bouwt aan een boekingsplatform voor zeevracht. Via het platform hoopt hij zeevaarders inzicht te geven in alle documentatie en gegevens zoals locatie rondom de vracht.

Het bedrijf is nog relatief klein en haalde een onbekend investeringsbedrag op bij de de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Het opereert desondanks in een markt met grote potentie waar veel geld in omgaat.

Bron • RTL Z