Van onze partner Philips Innovation Award

Prijs voor vernieuwing: de Philips Innovation Award

06 mei 2020 18:01

Beeld ©

Briljante en vernieuwende ideeën een flinke zet in de goede richting geven: dat is wat de Philips Innovation Award nastreeft. De Virtual Grand Final is 18 mei live te volgen om 19:30 uur via de website.

Ieder jaar organiseren zeven gemotiveerde studenten de Philips Innovation Award. De aanmoedigingsprijs, bedoeld voor initiatieven in de prille startupfase, bestaat niet alleen uit een geldbedrag. Gedurende het hele traject delen niet alleen winnaars, maar alle deelnemers mee in de enorme expertise van het technologieconcern en de overige partners. Onder meer bij het registreren van patenten en met consultants die klaar staan voor advies.

Dat winnen ook daadwerkelijk wat oplevert blijkt uit het voorbeeld van Senz. Deze bekende stormbestendige paraplu won in 2006 de Philips Innovation Award en is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar.

Twee categorieën

Er zijn tijdens de finale twee prijzen te verdelen. De kleinere prijs is de Rough Diamond Award. De drie startups die hiervoor in aanmerking komen staan nog helemaal aan het begin van het ontwikkelen van hun idee, en hebben in de afgelopen maanden al grote stappen gemaakt tijdens hun deelname. De grotere prijs is de Innovator Award. De startups die hiervoor genomineerd zijn, zijn al langer bezig met het ontwikkelen van hun idee. 

Genomineerden Innovator Award

De vijf startups die strijden om de Innovator Award reflecteren goed de grote kwesties van deze tijd. Applied Drone Innovations heeft als doel om de Google van AgriData te worden. Door de combinatie van technologie en biologie willen ze met drones -letterlijk- een blik van bovenaf ontwikkelen op de Nederlandse land- en tuinbouw.

DeWarmte is een startup die technologie heeft ontwikkeld waarbij warmte wordt teruggewonnen uit de rioleringssystemen onder woningen. Het bedrijf Intense heeft een inventief keyboard ontwikkeld dat voortijdig stress gerelateerde symptomen waar kan nemen.

Lalaland pakt het probleem van waste bij het online shoppen van kleding aan: zij ontwikkelden een model dat artificiële beelden van mensen genereert met filters als leeftijd, lichaamsbouw en huidskleur.

Tot slot brengt PlaygroundVR kinderen samen die in het ziekenhuis behandeld worden. Dankzij de VR-functie kunnen ze tijdens hun verblijf met elkaar spelen. De winnaar van de Innovator Award ontvangt een prijs ter waarde van vijftigduizend euro.

Kanshebbers Rough Diamond Award

Er zijn drie startups die kans maken op de Rough Diamond prijs ter waarde van tienduizend euro: Syntho, Rocknroo en Lunal. Lunal is een app waarmee gebruikers anticonceptie as-a-service krijgen. Op basis van een model en AI krijgt de gebruiker anticonceptieadvies op maat.

Rocknroo is een slim kussen voor baby’s dat de warmte, hartslag en ademhaling van een ouder imiteert. Het doel is dat baby’s zich comfortabel voelen terwijl de drukke ouder wordt ontzien.

Als laatste maakt Syntho kans op de Rough Diamond Award. Deze startup tackelt het probleem van privacygevoelige informatie door deze te vervangen voor een synthetische dataset.

Virtual Grand Final

De uitreiking van de Philips Innovation Award vindt plaats op 18 mei, als gevolg van de bekende omstandigheden in een andere vorm dan gewoonlijk. Het event is online live te volgen via www.phia.nl om 19:30.

Philips-CEO Frans van Houten kijkt er naar uit: “Het is op dit moment belangrijker dan ooit om innovatie en ondernemerschap onder studenten aan te moedigen en de leiders en ondernemers van de toekomst te motiveren om hun eerste stappen te zetten. Als CEO van Philips en supporter van de Philips Innovation Award ben ik ontzettend trots op het coaching netwerk, startkapitaal, en de aanmoediging die dit platform studenten in Nederland biedt.”