Van onze partner Rabobank

Duurzame start-ups verzamelen!

02 mei 2019 09:14

Winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 Beeld ©

Dit jaar wordt voor de 17e keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs – vroeger de Herman Wijffels innovatieprijs – georganiseerd. Start-ups en bedrijven met innovatieve concepten kunnen zich aanmelden en maken kans op begeleiding, coaching en een geldbedrag vanuit de Rabobank.

De prijs werd ooit opgericht als cadeau aan voormalig CEO Herman Wijffels. Die naam is pas vorig jaar veranderd. “De prijzen die worden uitgereikt aan de winnaars heten wel nog gewoon de Herman Wijffels awards”, zegt Matthijs Ewoldt, projectmanager op de afdeling Duurzaamheid bij de Rabobank. 

Klimaat

Er zijn drie categorieën, waar start-ups en bedrijven met innovatieve concepten zich in kunnen aanmelden: Food & Agri, Vitale Gemeenschap & Zorg en Circulaire Economie & Klimaat. “Die laatste bestond al wel, maar daar is sinds dit jaar het stukje ‘klimaat’ bijgekomen”, legt Jos Klerx, projectmanager op de afdeling Sectormanagement, uit. 

Betere wereld 

Winnaars van vorig jaar zijn onder andere duurzame kippenboerderij Kipster en slaaprobot ontwikkelaar Somnox. “De awards worden uitgereikt aan bedrijven met innovatieve concepten. Vaak zijn dit start-ups of jonge bedrijven”, vervolgt Klerx. “We zijn op zoek naar innovaties, waarbij de voorwaarde is dat ze duurzaam zijn en daarmee bijdragen aan een betere wereld.”  

Plannen waarmaken 

Er zijn een aantal eisen waar bedrijven aan moeten voldoen als ze willen meedoen. Een daarvan is dat het concept niet ouder mag zijn dan drie jaar en dat het zich kleinschalig moet hebben bewezen in de markt. “De start-ups moeten aan de jury kunnen laten zien dat ze bepaalde aanknopingspunten hebben, waaruit blijkt dat ze hun plannen waar kunnen maken”, zegt Ewoldt. “Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers kunnen laten zien dat ze een netwerk hebben en een goed plan hebben over hoe ze de toekomst voor zich zien.” 

Springtij 

Het traject gaat als volgt: je schrijft je in via de website en vervolgens worden deze aanmeldingen bekeken. In iedere categorie worden tien bedrijven uitgekozen die mogen komen pitchen op het hoofdkantoor in Utrecht. Vervolgens worden er per categorie drie finalisten gekozen. Deze finalisten worden uitgenodigd op het Springtij Forum op Terschelling in het weekend van 26-28 september. Hier wordt de uiteindelijke winnaar van iedere categorie bekendgemaakt. De winnaars krijgen een vaste, toegewijde accountmanager die meedenkt over de behoeften van het bedrijf, toegang tot relevante kennis, introductie bij interessante marktpartijen en advies over de benodigde financiering. Daarnaast krijgen de winnaars 20.000 euro om de innovatie verder te ontwikkelen. 

Wil je meer informatie over de Rabo Duurzame Innovatieprijs of wil je je aanmelden? Bekijk dan de website